Index Vakbarát Hírportál

Két nap alatt kétszer is tárgyal Magyarország Kijevvel

2024. április 3., szerda 21:40

Holnap, a magyar–ukrán oktatási munkacsoport ülésén tárgyal Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Szijjártó Péter, de már túl vannak egy sikeres találkozón.

Az elmúlt hetekben újabb lépéseket tettünk annak érdekében, hogy Magyarország és Ukrajna kapcsolatában újra beszélhessünk a kölcsönös bizalomról – üzent Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán Brüsszelből. 

Szijjártó Péter a NATO-tagállamok külügyminisztereinek ülésén vett részt a belga fővárosban, és délután kétoldalú tárgyalást folytatott ukrán kollégájával is.

Szijjártó Péter a Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tartott találkozóját követően arról posztolt, hogy előrelépések történtek a magyar–ukrán kapcsolatokban, ilyen például a határforgalmi megállapodás módosítása, „amely hozzá fog járulni ahhoz, hogy megszüntessék a méltatlan helyzeteket a két ország határán”.

Bíznak a magyar–ukrán oktatási munkacsoport ülésében

Korábban beszámoltunk róla, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is Brüsszelben tartózkodik a NATO székházában, ahol megbeszéléseket folytatott, és minél fejlettebb, amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rendszert kért partnereitől. A magyar külügyminiszterrel folytatott megbeszéléséről az X-en számolt be, ahol azt írta, 

Mindketten egyetértettünk abban, hogy az elmúlt hetekben számos lépést tettünk a kétoldalú kapcsolatainkban felmerült problémák megoldása érdekében. Ennek a pozitív tendenciának a szellemében további konstruktív fejleményekre számítunk az elkövetkező napokban és hetekben

– fogalmazott. 

Szijjártó Péter hasonló reményeket fogalmazott meg, ő azt emelte ki, hogy bizakodva tekintenek a magyar–ukrán oktatási munkacsoport csütörtöki ülése elé.

A legfontosabb feladat most az, hogy helyreállítsuk a kárpátaljai magyar közösség oktatáshoz és anyanyelvhasználathoz fűződő jogait

– szögezte le. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: az ukrán–magyar határon kormányzati támogatással végrehajtott infrastruktúrafejlesztés nyomán Fényeslitkénél évente 1 millió konténer, illetve 3 millió tonna búza és étolaj átrakodására nyílik lehetőség, ami nagy segítséget nyújthat Ukrajna európai irányú kereskedelmének fenntartásában.

Magyarország nem vesz részt a NATO ukrajnai szerepvállalását növelő tevékenységekben

Szijjártó Péter arról beszélt a NATO külügyminiszteri tanácsülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón, hogy Magyarország ellenzi a NATO koordinációs szerepének megnövelését az ukrajnai fegyverszállításokban és az ukrán katonák kiképzésében, így nem is fog részt venni sem ennek tervezésében, sem magukban a műveletekben, sem ezek finanszírozásában. 

A miniszter szerint azonban most olyan előterjesztés született, amellyel a katonai szervezet közelebb kerülhet a háborúhoz. Tájékoztatása szerint ez a NATO koordinációs szerepének erősítéséről szól az ukrán fegyverszállítások és katonai kiképzés tekintetében, amit Magyarország határozottan ellenez.

Mivel a tagországok döntő többsége – mondhatnám, hogy 31 – egyetért azzal, hogy a NATO koordináló szerepét növelni kell ezen két tekintetben, ezért most el fog indulni a tervezési munka

– mondta, hozzátéve, hogy Magyarország világossá tette, ebben nem kíván és nem is fog részt venni, ezért a koordináló szerep tervezésében sem működik közre. 

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a kormány továbbra is fenntartja álláspontját, miszerint nem vesz részt a fegyverszállításokban és nem küld katonákat az ukrajnai háborúba.

Rovatok