Index Vakbarát Hírportál

Egyre fiatalabbaknak kell harcolniuk Ukrajnában

2024. április 3., szerda 09:14

Közel egy év után aláírta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt a törvényt, ami csökkenti a mozgósítási korhatárt. A törvény célja, hogy növeljék az ukrán csapatok számát, mivel Kijev úgy számol, tavasszal Oroszország újabb offenzívát tervezhet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta azt a törvényjavaslatot, ami 27-ről két évvel alacsonyabbra, 25 évre csökkenti a mozgósítási korhatárt – számol be róla többek között a The Kyiv Independent.

A törvényt még 2023 májusában szavazta meg az ukrán parlament, ami a mozgósítási határ 25 évre csökkentése mellett arról is határoz, hogy azon 18 és 25 év közötti férfiak is besorozhatók, akik rendelkeznek katonai tapasztalattal.

Az ukrán védelmi minisztérium közleménye szerint a korhatár lentebb vitelével csökkentik a felesleges kiadásokat, emellett pedig több férfit tudnak majd mozgósítani.

A lap emlékeztet, Zelenszkij emellett még két további törvényt írt alá kedden: egyrészt a sorozás kapcsán elvégzett orvosi vizsgálat során már csak jogosult és nem jogosult kategória lesz, azaz eltörlik a „részben jogosult” státuszt, akiket újból ki fognak vizsgálni, ezenkívül pedig most már kötelező orvosi vizsgálat nélkül is részt lehet venni a 12 hónapos katonai kiképzésen.

Egy másik törvényben pedig a hadkötelesek online nyilvántartásának létrehozásáról döntöttek, amitől a minisztérium közleménye szerint azt remélik, gyorsítja majd az információk gyűjtését, feldolgozását, így a döntéshozást is a sorozás kapcsán.

Mint arra a The Guardian rámutat, Ukrajnában az Oroszország inváziója utáni kezdeti sokk már rég elmúlt, így a szolgálatra jelentkező önkéntesek száma jelentősen csökkent, miközben számos eset van, ahogy az ukránok kijátsszák a sorozást – a mostani három törvénnyel ezeken szeretnének javítani.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szerdai élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok