Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a világ legidősebb férfija

2024. április 3., szerda 16:37 | aznap frissítve

Egy hónappal a 115. születésnapja előtt meghalt Juan Vicente Pérez, a világ legidősebb férfija, aki még a koronavírus-fertőzést is túlélte. Korábban nyilatkozott arról, hogy minek tulajdonítja hosszú életét.

A Guinness Világrekordok számolt be arról szerdán, hogy 114 éves korában meghalt Juan Vicente Pérez, a világ legidősebb férfija. A venezuelai lakos 1909. május 27-én született, tehát a következő hónapban töltötte volna be a 115. életévét.

Halálát Freddy Bernal, a venezuelai Táchira kormányzója erősítette meg, ez az az állam, ahol Juan élt. A kormányzó a következőket írta az X-en:

Kedves Juan Vicente Pérez Mora, ma mély szomorúsággal és fájdalommal búcsúzunk tőled, a tachirai férfi archetípusától, aki szerény, szorgalmas, békés volt, és a családért, valamint a hagyományokért lelkesedett.

Nicolas Maduro venezuelai elnök is lerótta kegyeletét, és azt írta: „Juan Vicente Pérez Mora 114 évesen átlépett az örökkévalóságba. El Cobre városából ő adta a világ legidősebb férfijának Guinness-rekorderi címét. Ölelésemet és részvétemet küldöm a családjának és El Cobre, Tachira állam minden lakosának.”

Juan Vicente 2022. január 18-án vált a világ legidősebb férfijává, miután Saturnino de la Fuente Garcia spanyol lakos 112 évesen meghalt. 

Pihenés, Isten, és egy pohár aguardiente

Hosszú életét annak tulajdonította, hogy „keményen dolgozik, ünnepnapokon pihen, korán lefekszik, minden nap megiszik egy pohár aguardientét (spanyol rövidital), szereti Istent, és mindig a szívében hordozza őt”.

Juan Vicentének összesen 11 gyermeke született, hat fiú és öt lány. Később 42 unokát, 18 dédunokát és 12 ükunokát köszönthetett a családban. Miután átélte mindkét világháborút, látta a televízió feltalálását, és szemtanúja volt a holdra szállásnak, Juan Vicente 2020-ban a Covid–19-et is túlélte.  

Hivatalosan a következő legidősebb férfi a 112 éves japán Gisaburo Sonobe lesz, már csak a családja megerősítésére várnak. 

Rovatok