Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes térségbe küldhetik a magyar katonákat, de csak ezzel a feltétellel

2024. április 4., csütörtök 10:26

Az Országgyűlés már tavaly elfogadta a Magyar Honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslatot, de az előkészítés csak a csádi elnökválasztás után folytatódik.

„A fogadó ország átmeneti időszakára tekintettel és a stabilitás támogatása érdekében – a csádi fél kérésének megfelelően – a magyar védelmi szerepvállalás előkészítése a közelgő elnökválasztást követően fog folytatódni, annak érdekében, hogy az a lehető legerősebb demokratikus támogatással rendelkezzen” – válaszolta a Honvédelmi Minisztérium a Szabad Európa kérdésére.

A válaszból az is kiderült, hogy „a fogadó ország igénye vagy éppen engedélye alapján Magyarország más nemzetekkel – például Franciaországgal – is kész együttműködni a Száhel-övezet stabilitásának elősegítése érdekében”.

A tárca kitért arra is, hogy „a választást követően a csádi kormány és parlament döntésén múlik, hogy a védelmi együttműködés részleteit tekintve milyen konkrét formát fog ölteni, a kitelepülést a döntés megszületése után kezdjük meg”.

Az Országgyűlés 2023 novemberében fogadta el a Magyar Honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslatot, amelynek részleteiről itt írtunk. Ha a csádi biztonsági helyzetre kíváncsi, erre találja a vonatkozó cikkünket.

Rovatok