Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, miért betegedtek meg tömegesen egy temesvári iskolában

2024. április 4., csütörtök 16:39

Norovírus-fertőzés okozta az utóbbi napokban történt tömeges megbetegedést egy temesvári iskolában. A Temes megyei egészségügyi hatóság fertőzési góccá nyilvánította az iskolát.

Az egészségügyi hatóság közölte, hogy a laboratóriumi vizsgálatok a C. D. Loga Főgimnázium négy diákjánál mutatták ki a norovírus jelenlétét.

A járványügyi szakemberek szerint az emberről emberre gyorsan terjedő vírus okozta a hányással, hasfájással, hasmenéssel járó rosszullétet a diákoknál és tanáraiknál. A News.ro hírportál által idézett közlemény szerint az iskolát fertőzési góccá nyilvánították, csütörtökön még tartott a járványügyi vizsgálat – adta hírül az MTI.

A temesvári iskolában csütörtökön és pénteken online zajlik az oktatás, az iskolaépületet pénteken egy erre szakosodott cég fertőtleníti, a diákok és oktatóik hétfőn térnek vissza az intézménybe.

„Bízunk abban, hogy hétfőn egészségesen és biztonságban térünk vissza” – idézte Violeta Bontila iskolaigazgatót a hírportál.

45 diák jelentkezett a sürgősségi betegellátóban

A temesvári gyermekkórház közölte, hogy csütörtök reggel 14 diákot ápoltak az egészségügyi intézményben, de mivel állapotuk javult, még a nap folyamán hazaengedhetik őket.

A Temes megyei tanfelügyelőség korábbi tájékoztatása szerint kedden és szerdán éjszaka az iskola 45 diákja jelentkezett a sürgősségi betegellátóban súlyos tünetekre panaszkodva, 15-öt közülük kórházba utaltak.

A temesvári tanintézet több tucat diákjánál és több pedagógusánál kedden jelentek meg a mérgezésre utaló tünetek.

A hatóságok sokáig nem tudták megállapítani ezek okát, miután az iskolának nincs étkezdéje, diákotthona, az épületben nincs földgáz bevezetve, és rovarirtásra sem került sor a közelmúltban. A betegeket alapos laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá, így kiderült, hogy norovírus-fertőzés okozta a rosszullétet náluk.

Rovatok