Index Vakbarát Hírportál

Eutanáziát hajtanak végre egy fizikailag teljesen egészséges nőn

2024. április 5., péntek 16:33

A 28 éves, depressziós, de fizikailag egészséges, borderline személyiségzavarral küzdő holland nő azt mondja, hogy a jövő hónapban eutanázia útján vet véget életének, mert az orvosok szerint soha nem gyógyul meg.

Egy fizikailag egészséges, depresszióban szenvedő, autista és borderline személyiségzavarral küzdő 28 éves nő eutanáziával vet véget életének − írta meg a Daily Mail

A hollandiai kis faluban élő Zoraya ter Beek állítása szerint a jövő hónap elején „szabadul”. Otthonában, saját kanapéján végzik el az eutanáziát, barátjával az oldalán.

Ter Beek azután döntött úgy, hogy meg akar halni, miután egy pszichiáter azt mondta neki, hogy „már semmit sem tehetünk önért”, és hogy „soha nem lesz jobban”.

Az orvos nyugtatót ad neki, mielőtt beadna egy olyan gyógyszert, amely megállítja a szívét.

Az eutanázia 2002 óta legális Hollandiában azok számára, akik „elviselhetetlen szenvedést élnek át, és nincs kilátás a javulásukra”.

Ter Beek halála után egy eutanázia-felülvizsgálati bizottság értékeli az esetét, hogy megbizonyosodjon arról, az orvos betartotta-e a „megfelelő gondossági kritériumokat”, és ha igen, a holland kormány kijelenti, hogy az életének jogszerűen vetett véget.

Amikor még csak 22 éves volt, Ter Beek úgy döntött, hogy nem újraélesztendőnek nyilváníttatja magát, amit általában idősek szoktak megtenni. Most, miután az orvosok azt mondták, hogy már nem tudnak mit tenni mentális egészségének javítása érdekében, úgy döntött, elege van az életből.

A 28 éves nő elmondta, mindig is nagyon világos volt számára, ha nem javul a helyzet, akkor nem tudja ezt tovább csinálni.

Magyarországon a halálos betegek is borzasztó szenvedésre vannak ítélve

Mint azt megírtuk, Magyarországon Karsai Dániel tavaly augusztusban szembesült halálos diagnózissal, idén szeptemberben pedig bejelentette, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, mert szerinte az élet végi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma alapvető emberi jogokat sért.

Karsai 2023. szeptember 27-én délben tett drámai bejelentést Facebook-posztjában: 2022 augusztusában ALS-t (amiotrófiás laterálszklerózis) diagnosztizáltak nála. Ez az a súlyos betegség, melyben Stephen Hawking világhírű fizikus is szenvedett. Az ALS egy úgynevezett motoneuron-betegség, amelynek soán az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak – lefolyása a mentális képességeket nem érinti, a teljes lebénulást tiszta tudattal élik végig a betegek.

Az alkotmányjogász szerint az ALS rendkívül megalázó, az önállóságtól egyre jobban megfosztó élethelyzetbe sodor. A betegség utolsó szakasza gyakorlatilag vegetatív létezés, bármiféle tudatos aktivitás vagy kommunikáció lehetősége nélkül.

Hazánkban 1998 óta elismerik a passzív eutanáziát. De nem engedélyezett az aktív eutanázia egyetlen formája sem, azaz a gyógyíthatatlan betegeket bizonyos körülmények között kizárólag az ellátás visszautasításának joga illeti meg.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

(Borítókép:  Németh Emília / Index)

Rovatok