Index Vakbarát Hírportál

A 80 éves brit alaposan meglepődött, miután hazatért Thaiföldről

2024. április 5., péntek 14:42

Bilincsbe verték a rendőrök az idős férfit, aki csaknem három évtizedes bujkálás után utazott haza a Távol-Keletről. A londoni Heathrow repülőtéren egyenruhás különítmény várta készenlétben, és haladéktalanul a fogdába szállították.

Súlyos bűneit a nyomozás szerint még 1969 és 1981 között követte el. A pedofil férfi gyermekeket zaklatott.

Hosszú évekkel később, 1997-ben idézték csak a Chester Crown-i bíróság elé, a ma 80 éves Richard Burrows azonban nem jelent meg perének kezdetén. Azonnal elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A rendőrség nagy erőkkel kereste. Egy évvel később, 1998-ban már a BBC Kékfényében, a Crimewatchban is közzétették fotóját, a gyanúsított azonban szőrén-szálán eltűnt.

Letartóztatásáról a cheshire-i rendőrség számolt be, Burrows ugyanis egy ottani, illetve egy West Midlands-i gyermekotthonban bántalmazta a kiskorúakat.

Ez volt a körözési fotója:

Wanted man Richard Burrows, 80, arrested at Heathrow after 27 years on the run

Read more*https://t.co/HGPIIbcH8A

— Sky News (@SkyNews) April 2, 2024

És így néz ki Richard Burrows most, őrizetbe vételekor:

Bilincsbe verve

A férfit – akinek a gyermekotthonban betöltött szerepe nem derült ki – tizenhárom vádpontban idézték a bíróság elé 1997-ben. Tizenegy szeméremsértéssel és két súlyos szexuális bűncselekménnyel vádolták.

A vádlott azonban akkor nem jelent meg a tárgyaláson.

Most viszont egy szürke melegítőben vezették be a tárgyalóterembe. Az eljárás egy kicsit akadozott, mert az éltes férfi már nehezen hall.

Csupán kétszer emelkedett szólásra: röviden elismerte, hogy 27 éve valóban nem jelent meg a bíróság előtt, majd megerősítette, hogy a rendőrök végrehajtották a letartóztatási parancsot.

A gyermekek bántalmazása nem évül el

A tizenhárom eredeti vádpont nem változott: 1969 és 1971 között Cheshire-ban, 1971 és 1981 között pedig West Midlandsben zaklatta a gyermeket.

Nem kizárt azonban, hogy bujkálása után a vádirat szökéssel is kiegészül.

Burrows korábban minden vádat tagadott, június 21-én azonban ismét bíróság elé állítják, de addig előzetes letartóztatásban marad.

Őrizetbe vételét „jelentős előrelépésnek” minősítették a brit hatóságok.

Remélem, hogy letartóztatása figyelmeztetésül szolgál minden más körözött személynek, hisz azt bizonyítja, hogy a rejtőzés tartama ellenére mindenkit megtalálnak, és letartóztatnak

– jelentette ki Eleanor Atkinson, bírósági tisztviselő.

Burrows abban a reményben telepedett le Thaiföldön, hogy ott elkerülheti a büntetést. A brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, az NCA azonban már korábban azonosította ottani lakhelyét, sőt azt is tudták, hogy haza fog utazni.

Ezek után a rendőrök készenlétben várták a londoni reptéren.

(Borítókép: A londoni Heathrow repülőtér 2014-ben. Fotó: Robert Nickelsberg / Getty Images)

Rovatok