Index Vakbarát Hírportál

Kiutasították Ecuadorból a mexikói nagykövetet

2024. április 5., péntek 13:13

Ecuador kiutasította Mexikó quitói nagykövetét Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök a megjegyzései miatt, amelyeket a tavalyi ecuadori választásokról tett.

Az ecuadori külügyminisztérium helyi idő szerint csütörtökön kiadott közleményben nemkívánatos személynek minősítette Raquel Serur Smeke mexikói nagykövetet, és kijelentette, hogy a diplomatának rövid időn belül el kell hagynia az országot.

Lopez Obrador szerdán Fernando Villavicencio ecuadori elnökjelölt tavalyi meggyilkolását a mexikói politikusok, választási jelöltek meggyilkolásához hasonlította.

Ahogyan arról korábban tájékoztattunk, tanácsadójával együtt agyonlőtték Ecuador eddigi legfiatalabb polgármesterét, a 27 éves Brigitte Garciát. Garcia San Vicente város polgármestere volt, és tagja Rafael Correa egykori elnök pártjának, a Polgári Forradalomnak.

A mexikói elnök megjegyezte, hogy igazságtalanul keverték gyanúba Villavicencio meggyilkolásával kapcsolatban Luisa González elnökjelöltet, aki az októberi választás előtti kampányban sokáig a legesélyesebb volt, de végül a gyanú miatt veszített, és Daniel Noboa lett az új elnök. Lopez Obrador a két országban uralkodó állapotok összehasonlítását felhasználta a mexikói sajtó támadására is, azzal vádolva a hazai médiát, hogy velejéig korrupt.

Az ecuadori külügyminisztérium a nagykövetet kiutasító közleményében azt írta, hogy a nemzet továbbra is gyászolja Villavincenciót, és a quitói kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy nem avatkozik bele más országok belügyeibe.

Rovatok