Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vettek egy francia bírónőt sikkasztás gyanújával

2024. április 6., szombat 19:35

Közpénzek hűtlen kezelésével, közokirat-hamisítással, befolyással való üzérkedéssel és bűnszövetkezéssel vádolnak egy korzikai bírónőt, és elrendelték előzetes letartóztatását. Franciaországban példátlannak számít a bírók ügyészi meggyanúsítása.

Eljárás indult egy francia bírónő ellen 11 vádpontban a korzikai szervezett bűnözés egyik tagjával fenntartott gyanús viszonya miatt kezdeményezett eljárás keretében – jelentette be szombaton a dél-franciaországi Nizza ügyészsége. A bírónőt előzetes letartóztatásba helyezték – adta közzé az MTI.

A megvádolt Hélene Gerhards 2023 januárjáig a délnyugat-franciaországi Agen esküdtszékének elnöke volt.

Franciaországban példátlannak számít a bírók ügyészségi meggyanúsítása.

A bírónőt egyebek mellett közpénzek hűtlen kezelésével, közokirat-hamisítással, befolyással való üzérkedéssel és bűnszövetkezéssel vádolják. A 2021 januárjában indított nyomozás a 2008 és 2022 között állítólagosan elkövetett bűncselekményekre vonatkozik, elsősorban a bírónő korzikai megbízatása alatt, 2010 és 2016 között.

A nizzai ügyészség szerint az elsikkasztott összeg több mint 120 ezer euróra, azaz 46,8 millió forintra becsülhető.

Két vizsgálóbíró a húsz vádpont miatt indított nyomozás végén 11 pontban gyanúsította meg a bírónőt, ez szerepel a nizzai ügyészség vádiratában, amely egyben elrendelte Hélene Gerhards előzetes letartóztatását.

„A telefonlehallgatások” alapján kiderült, hogy a bírónő, akit szerdán vettek őrizetbe, „úgy tűnik, hogy szoros kapcsolatban állt egy olyan személlyel, akit a rendőrség nagyon kedvezőtlen fényben ismert, különösen a korzikai Ajaccio déli partján található villájában végzett munkálatokkal kapcsolatban” – írta pénteki közleményében az ügyészség.

Ez a 320 négyzetméteres, „építész által tervezett villa” „kivételes kilátással a tengerre, (...) egy kőhajításnyira a tengerparttól”, „úszómedencével és jacuzzival” egy ingatlanhirdetés szerint akár 2260 euróért is bérelhető éjszakánként a nyár folyamán – jegyezte meg az AFP hírügynökség.

Az ügyhöz közel álló források szerint a bírónő gyanús kapcsolata Johann Carta, aki ellen több ügyben is vádat emeltek, és emiatt bebörtönözték, nevezetesen 2023 decemberében „szervezett bűnszövetkezetben elkövetett csalás, zsarolás és pénzmosás” ügyében.

A bírónő – úgy tűnik – rendszeres kapcsolatot tartott fenn más, a rendőrség által ismert személyekkel is (...) kölcsönös szolgáltatásokért cserébe – tette hozzá az ügyész. A nyújtott szolgáltatások közül a nyomozás szerint a jogi tanácsadás mellett a bírónő a folyamatban lévő eljárásokra vonatkozó információkat is kiszolgáltathatott.

A rendőrségi fogdában tartott kihallgatása során a bírónő az ügyészség szerint „először tagadott minden bűncselekményt és szakmai kötelezettségeinek megszegését”, majd elismerte, „törvénytelen módon keresett ki adatokat egy, a rendőrség által kedvezőtlenül ismert személy javára”.

A bírónő ügyvédei, Caty Richard és Yann Le Bras az AFP-nek elmondták, hogy miután „végre hozzáférhettek a három évig tartó, kitartóan folytatott nyomozási anyaghoz”, „máris olyan elemeket találtak, amelyek megkérdőjelezik az ügyészség állítását”. „Más eljárási megoldások is lehetségesek lettek volna, de a vádhatóság az intézményes erőszak útját választotta” – mondták az ügyvédek.

Rovatok