Index Vakbarát Hírportál

Ismét letartóztatták Greta Thunberget

2024. április 6., szombat 20:50

Immár 37. alkalommal tüntettek autópálya-lezárással klímaaktivisták Hágában. Ezúttal azért demonstráltak, mert ellenzik, hogy Svédországban adókedvezményt kapjanak a fosszilistüzelőanyag-iparhoz kapcsolódó vállalatok.

Greta Thunberg svéd klímaaktivistát letartóztatta a holland rendőrség egy hágai tüntetésen. A 21 éves aktivista szombaton több száz tüntetőhöz csatlakozott a fosszilis tüzelőanyagok támogatása elleni tüntetésen – írta meg a BBC.

A tüntetés patthelyzetbe került, amikor többtucatnyi rendőr, néhányan lóháton próbálták megakadályozni, hogy a tüntetők elzárjanak egy főutat.

A demonstrálók a hágai A12-es autópályát akarták lezárni, az Extinction Rebellion (XR) szervezői szerint immár 37. alkalommal. Az utat 2022 óta rendszeresen lezárják. A tüntetést azért hívták össze, hogy elítéljék a holland kormány adókedvezményeit a fosszilistüzelőanyag-iparhoz kapcsolódó vállalatoknak, köztük a Shell energiaipari vállalatnak és a KLM légitársaságnak.

Az aktivisták azt remélték, hogy a fosszilistüzelőanyag-támogatásokról júniusra tervezett vita előtt nyomást gyakorolhatnak a kormányra.

A világ legismertebb éghajlatvédelmi aktivistája igyekezett elvegyülni a tömegben, de sztársága miatt ez a tüntetés nagyobb figyelmet keltett, mint az A12-es autópálya korábbi XR-blokádjai.

Egyes sajtóorgánumok arról számoltak be, hogy a helyi lakosok bosszankodtak amiatt, hogy a klímatüntetés az év eddigi legmelegebb napján zajlik, ami megnehezítheti a hágai strand megközelítését.

Az aktivisták egy csoportja ezután a városközpontból az autópálya melletti mezőre vonult, ahol helyi rendőrökből álló fal várta őket. Néhány tüntető áttörte a rendőrök sorait, de őket rövid időn belül elkapták és megbilincselték.

Fontos, hogy ma tüntetni kell, mert a bolygó vészhelyzetben van. Mindent meg kell tennünk, hogy elkerüljük a válságot, és megmentsük az emberi életeket

– mondta Thunberg az AFP hírügynökségnek. Arra a kérdésre, hogy aggódik-e a rendőri fellépés miatt, azt mondta:

Nem. Miért kellene?

Thunberg azon klímaaktivisták egy kis csoportjába tartozott, akik elszakadtak, és eljutottak az útra. Több mint száz főt közülük a rendőrök elfogtak, és kisbuszokba zsuppoltak. Ennek ellenére a svéd aktivista „békésnek” nevezte letartóztatását, hátul ült, és beszélgetett, mielőtt elvitték.

Korábbi hágai tüntetéseken a rendőrség a tüntetés epicentrumától távolabbra terelte a letartóztatottakat, majd további következmények nélkül szabadon engedte őket.

Később olyan hírek láttak napvilágot, hogy Thunberg visszatért a tüntetésre, és másodszor is letartóztatták.

A rendőrség a BBC-nek elmondta, hogy néhány letartóztatott és elengedett személyt ismét letartóztattak. Nem erősítették meg, hogy Thunberg köztük volt-e.

Rovatok