Index Vakbarát Hírportál

Japánban 2531-ben egyetlen családnév marad – hacsak nem módosítanak törvényt

2024. április 6., szombat 13:53

A precíz előrejelzések szerint a távol-keleti szigetországban valamivel több mint ötszáz év múlva kivétel nélkül mindenkinek Szato lesz a vezetékneve. A számítást ugyan a bolondok napján tették közzé, de figyelmeztető célzattal.

A szimulációt a Tohoku Egyetem közgazdászprofesszora irányította. Josida Hirosi a többi között a társadalom „elszürkülésének” avatott szakembere, a projekt célja pedig az volt, hogy felhívja a figyelmet a potenciális jövőre – írta a Japan Times.

Josida előrejelzése szerint 2531-ben minden japánnak Szato lesz a vezetékneve.

Hogyan lehet ezt ilyen pontosan kiszámítani? – kérdezhetnék a kétkedők.

A Szato tavaly óta a leggyakoribb vezetéknév Japánban. A nagyjából 123 milliós ország lakosainak valamivel több mint másfél – hogy precízek legyünk: 1,529 – százalékát így hívják. A tavalyi és tavalyelőtti gyakorisági adatok különbségéből kiderült, hogy a családnév terjedésének éves növekedési üteme 1,0083 százalék.

A két információból már könnyedén kiszámítható, hogy a Szato vezetéknevűek aránya a teljes népesség körében 2446-ban meghaladná az ötven százalékot, újabb kilenc évtized elteltével pedig mindenki úgy búcsúzna el a másiktól, hogy

Szajonárá, Szato szan.

Ebben a fordulatban a szan a hölgyet és az urat egyaránt megilleti.

A mértani pontossággal levezetett tanulmányban azonban van egy csavar.

A számítás ugyanis csak akkor helytálló, ha Japán az elkövetkező bő fél évezredben nem módosít törvényt.

A mostani szabályozás ugyanis előírja, hogy esküvő után a házastársak nevének azonosnak kell lennie.

A Nagyok és a Szatók

A legelterjedtebb családnevek listáját Magyarországon emberemlékezet óta a Nagyok vezetik. Három éve, 2021 elején összesen 225 521-en viselték ezt a vezetéknevet, lakosságarányosan tehát többen vannak, mint Japánban a Szatók. A Nagyokat a Kovácsok (208 010), a Tóthok (203 294), a Szabók (201 080) és a Horváthok (196 206) követik.

A top tízben vannak a Vargák, a Kissek, a Molnárok, a Némethek és a Farkasok is.

Csak 157-tel kevesebb Balogh volt, mint Farkas, így elképzelhető, hogy hosszú idő után változik a tíz legnépszerűbb magyar vezetéknév sorrendje.

A Szato családnév eredete a gyakorisága ellenére is homályba vész, és több változat is közszájon forog. A legvalószínűbb elmélet szerint kezdetben azokra utalt, akik Szado tartományból, tulajdonképpen a Szado összenőtt ikerszigeteiről származnak.

Addig kihalnak

A vezetéknévnek családi története van, ráadásul kulturális jelkép. Elvesztésével a családnév története is megszűnne létezni – figyelmeztetett Josida, aki szerint értékelni kell a személyiséget, és nem kell a vezetéknevének megváltoztatására kötelezni.

A professzor egy alternatív forgatókönyvet is felvázolt. Amennyiben a házastársak megtarthatnák vezetéknevüket, a Szato csak 750 évvel később, 3310-ben lenne mindenkinek a vezetékneve Japánban.

Addigra azonban a szigetország lakossága a hanyatló születési ráta miatt kihalhat.

Az országos népesedési kutatóintézet számítása szerint ugyanis Japán lakosainak a száma 2531-ben 281 866 főre zsugorodik, 3310-ben pedig már csak 22-en – nem tévedés – huszonketten fognak élni.

(Borítókép: Tokió, zsúfolt utca. Fotó: Getty Images)

Rovatok