Index Vakbarát Hírportál

Hét gyermek meghalt, amikor felrobbant egy pokolgép Szíriában

2024. április 6., szombat 20:29

Újabb pokolgépes merényletet követtek el Dél-Szíriában, amelyben gyermekek haltak és sérültek meg. Az országban idén ez volt a nyolcvanharmadik incidens, ezekben már százan estek áldozatul.

Hét gyermek meghalt, ketten pedig megsebesültek szombaton, amikor a dél-szíriai Deraa város közelében fekvő Szanameinben felrobbant egy pokolgép – jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség rendőrségi forrásra hivatkozva.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezet szerint viszont

nyolc különböző korú gyermek halt meg a robbanásban, amelynek egy sebesültje van.

A SANA egy deraai rendőri vezetőre hivatkozva militáns csoportokat vádol a pokolgépek elhelyezésével, a nagy-britanniai székhelyű és Szíriában kiterjedt megfigyelőhálózattal rendelkező OSDH szerint

egy kormánybarát milícia helyezte el a robbanószerkezetet gyilkossági kísérlet céljából,

de további részleteket nem közölt.

Deraa a Basár el-Aszad elnök elleni, 2011. évi felkelés bölcsője, de 2018-ban egy Oroszország által támogatott tűzszüneti megállapodás keretében Damaszkusz ellenőrzése alá került. Azóta a tartományban egymást követik a gyilkosságok, összetűzések, és nagyon nehezek az életkörülmények.

Az OSDH szerint a tartományban 2024-ben ez volt a nyolcvanharmadik dokumentált incidens, ezekben eddig összesen mintegy százan haltak meg.

A 2011-ben kitört szíriai háborúban több mint 507 ezren haltak meg, milliók menekültek el otthonukból, és az ország mély gazdasági és humanitárius válságba süllyedt – tudósított az MTI.

Rovatok