Index Vakbarát Hírportál

Szabályos, fehér füstkarikákat pöfékel az Etna

2024. április 7., vasárnap 15:16

Európa legnagyobb vulkánján új kráter jött létre, ami azóta füstgyűrűket bocsát ki. A szokatlan, de annál békésebb vulkántevékenységről készült fotók és videók ellepték a közösségi oldalakat.

Európa legaktívabb vulkánja – amely néha rendkívül fenyegető látványt nyújt – jelenleg egészen rendhagyó módon hívja fel magára a figyelmet: az olaszországi Szicília mediterrán szigetén több mint 3300 méter magasra nyúló Etna fehér füstgomolyagokat fúj, amelyek aztán szabályos karikákká alakulnak.

Az úgynevezett vulkáni örvénygyűrűk a délkeleti kráter egy újonnan keletkezett kráteréből származnak. Ezeket a magmakamra fölötti szűk torokban lévő gázbuborékok apró robbanásai okozzák.

Korántsem ez az első alkalom, hogy ilyen alakú füst képződik: hasonló gyűrűkről először 300 évvel ezelőtt, 1724-ben tettek említést.

A jelenség azonban meglehetősen ritkán fordul elő, és ha mégis, akkor nem ilyen gyakorisággal. Az új kráter keletkezése óta több ezret észleltek.

A vulkáni örvénygyűrűk kialakulásának fizikai körülményei még nem teljesen tisztázottak, de a tudósok úgy vélik, hogy a magmacsatorna tetején történő gyors gázkibocsátás és a kialakuló szellőzőnyílás szabályos alakjának kombinációjából erednek.

A vulkáni örvénygyűrűk kifejezést William Thomson (1824–1907) angol fizikus alkotta meg. Ilyen gyűrűket észleltek egy másik ismert olasz vulkánon, a Földközi-tengerben található Stromboli szigetén is. A szakértők szerint teljesen ártalmatlanok, és nem egy közelgő kitörés jelei – írta meg a Tagesspiegel.

Rovatok