Index Vakbarát Hírportál

Súlyos helyzet alakult ki Görögországban a feléledő erdőtüzek miatt, riasztást adtak ki

2024. április 7., vasárnap 12:50

Öt eső nélküli hét után a hétvégén számos erdőtűz alakult ki Görögországban. A görög polgári védelem riasztást adott ki az Égei-tenger térségét vasárnap elérő viharok miatt, amelyek tovább szíthatják az erdőtüzeket – írja a görög tűzoltóságra hivatkozva az MTI.

Csak szombaton 72, mezőgazdasági területen kialakult tűzesetet jelentettek, többnyire Krétán és az ország középső részén.

A lángokat vasárnapra sikerült megfékezni, de a polgári védelem aznap a második legmagasabb riasztási fokozatot adta ki a viharok miatt, amelyek az előrejelzések szerint keddig tartanak, és tovább súlyosbíthatják a helyzetet.

A tízes skálán 7-es és 8-as erősségű szél várható, ez rendkívül veszélyes

– figyelmeztettek.

Tavaly heteken keresztül dúltak erdőtüzek Görögországban. Az ország északkeleti részén található Dadia Nemzeti Parkban óriási földterületek perzselődtek fel, Rodosz szigetén pedig mintegy húszezer nyaralót és helyi lakost kellett biztonságba helyezni.

Szakértők szerint a rendszerint májusban kezdődő erdőtűzszezon idén a klímaváltozás hatása miatt korábban érkezik.

Tavaly augusztusban Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök bejelentette, hogy Görögország drónokat fog bevetni, és tűzérzékelő rendszereket telepít, hogy hatékonyabban működjön az erdőtüzek előrejelzése.

Rovatok