Index Vakbarát Hírportál

Elsöprő az orosz túlerő, de a sorozatos taktikai hibák reményt adnak Ukrajnának

2024. április 7., vasárnap 12:04

Oroszország célja valószínűleg az, hogy felmérje az ukrán védelem gyenge pontjait a közelgő nyári offenzíva hadműveletei előtt – közölte Katerina Sztepanenko, a washingtoni Háborús Tanulmányok Intézetének (Institute for the Study of War – ISW) munkatársa.

Mindeközben Ukrajna lőszereket és légvédelmi eszközöket vár a szövetségesektől, és reménykedik benne, hogy az orosz parancsnokok minél több hibát követnek el. A tüzérségi lőszerek kérdése azért válik egyre kritikusabbá számukra, mert körülbelül ötödannyi áll rendelkezésükre belőle, mint az oroszoknak – írja a CNN szakértők beszámolói alapján.

A katonák számának növekedését az új mozgósítási törvénytől várják, amely 27-ről 25-re csökkentette a hadkötelezettség korhatárát.

A brit védelmi minisztérium szerint Oroszország eközben havonta 30 ezer katonával képes feltölteni frontvonalbeli erőit, az orosz katonai ipar pedig a nap 24 órájában dolgozik a tankok, drónok, bombák és lőszerek előállításán.

Az ukránok ugyanakkor azt állítják, hogy az oroszok soraiban egyre rosszabb a morál, ami előnyükre válhat.

Készek kenőpénzt fizetni, sőt akár meg is sebesítik magukat, vagy egyszerűen csak elmenekülnek, hogy elkerüljék a frontvonalat

– mondta a CNN-nek Andrij Juszov, az ukrán védelmi hírszerzés képviselője.

Újjászületett az orosz haderő

Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a héten azt mondta, hogy a hatalmas veszteségek ellenére Oroszország „szinte teljesen újjászületett katonailag”, ami lehetővé teszi számára, hogy fokozza a folyamatban lévő támadó műveleteket.

Lendületesen folytatódik a szerződéses katonák, foglyok és nemzetközi zsoldosok toborzása is a nemrég bejelentett tavaszi sorozás mellett.

Matthew Schmidt, a New Haven Egyetem nemzetbiztonsági tanszékének docense szerint Oroszország rengeteg „rosszul szervezett” offenzívát folytat, hibáit pedig a nagy katonai létszámmal ellensúlyozza.

Ezzel szemben Ukrajna krónikus létszámhiánnyal küzd a mozgósítási törvény ellenére is.

Sztepanenko véleménye szerint Ukrajna valószínűleg kénytelen lesz taktikai területet átengedni az oroszoknak, hogy könnyebben védhető állásokba vonulhasson vissza.

Oroszország azon képessége, hogy fenn tudja tartani a kezdeményezést a csatatéren, arra kényszeríti az ukrán csapatokat, hogy elhasználják az amúgy is szűkös hadianyagot

– magyarázta az ISW szakértője.

Kevés lőszer, modern fegyveripar

Az ukrán tisztviselők fáradtságról és fásultságról számoltak be az ukrán katonák körében, de hozzátették, hogy reménységet és bátorságot merítenek abból, hogy az orosz parancsnokok becsvágya miatt egymást követik az elhibázott taktikai döntések.

Ugyanakkor az oroszok kiemelkedően jó alkalmazkodókészséggel bírnak, különösen a többrétegű védelem kiépítésében, aminek köszönhetően tavaly nyáron sikerült elfojtani az ukrán ellentámadást.

Ukrán tisztviselők a fegyverkezés legutóbbi történéseiről beszámolva elmondták, az oroszok nemrégiben megkezdték a cirkálórakéták kazettás bombákkal való felszerelését, mire ők válaszul gyorsan bővítették saját fegyveriparukat, amely sok tekintetben modernebb és innovatívabb, mint az oroszoké, különösen a nagy hatótávolságú tengeri és légi drónok fejlesztése terén.

Az orosz–ukrán konfliktus eseményeit folyamatosan követheti az Index közvetítésében.

Rovatok