Index Vakbarát Hírportál

Újabb fordulat az eltűnt és meggyilkolt kétéves szerb kislány ügyében

2024. április 7., vasárnap 20:43

Meghalt a fogdában a Szerbiában elgázolt, majd megfojtott kétéves kislány, Danka Ilics gyilkosának testvére, Dalibor Dragijevics – írja a Szabad Magyar Szó. A vád szerint apjával együtt ő is részt vett a testvére által elkövetett gyilkosság nyomainak eltüntetésében.

Egész Szerbiát megrázta a kétéves gyermek eltűnése és halálhíre. A kétéves Danka Ilics március 26-a délutánján tűnt el Bor városában. A kislány édesanyjával és testvérével tartózkodott a település külvárosi részén. Az anya beszámolója szerint csupán egyetlen pillanatra fordult el, hogy másik gyerekének vizet adjon, amikor visszapillantott, a kislánynak már teljesen nyoma veszett. Az eltűnést követően hihetetlen megmozdulás indult a kislány felkutatása érdekében. A keresés során a hatóságok minden lehetséges eszközt bevetettek, a polgárokat pedig SMS-ben értesítették. Az egész ország az eltűnt kislányt kereste.

Már hatodik napja keresték a gyereket, amikor egy Bécsben dolgozó szerb férfi bejelentést tett a belgrádi rendőrségen, miszerint úgy véli, hogy az eltűnt kislányt látta az osztrák fővárosban. A férfi videót is készített a kislányról, amit a rendőrség is megkapott. Ekkor már a magyar rendőrség is felhívást adott ki, a nyomozást kiterjesztették Montenegróra is, valamint az Interpol szintén körözést adott ki. Az egész világ emberrablásra gyanakodott. A videóról később kiderült, hogy nem az eltűnt gyerek látható rajta.

Tíz nap után következett be fordulat a nyomozásban

Tíz nap telt el, mire a rendőrség megértette, hogy tévúton járnak, emberrablás helyett gyilkosság áll a háttérben. A nyomozás során a rendőrség látókörébe a kamerafelvételek vizsgálata során a helyi kommunális közvállalat két dolgozója, Dejan Dragijevics és Srdjan Jankovics került. 

A bűncselekményt nem sokkal később Dejan Dragijevics beismerte. Kiderült, hogy az út közepén álló gyereket Fiat Panda gépjárművükkel gázolták el. A volán mögött ülő Srdjan Jankovicsnak fel sem tűnt a gázolás, a mellette ülő Dragijevics figyelmeztette. Dragijevics ezt követően a vérző kislány testét behelyezte a jármű csomagtartójába. Nem sokkal később a kislány magához tért, ami pánikot okozott a két férfinál, Dragijevics pedig megfojtotta, majd egy illegális szeméttelepre vitték. Miután kidobták a kocsiból, szemetet hordtak a kislány holttestére. 

A nyomozás során a rendőrök átvizsgálták az elkövetők házát. A helyszíneléskor rengeteg bizonyítékot gyűjtöttek, illetve a velük szoros kapcsolatban állókat is megvizsgálták. Ezt követően került a hatóságok horizontjába Dejan Dragijevics testvére és apja, Dalibor, illetve Rade Dragijevics.

A gyanút Dejan Dragijevics is igazolta a Legfelsőbb Ügyészség pénteki meghallgatásán. A kislány gyilkosának vallomása után a rendőrség szombaton vette őrizetbe annak testvérét és apját.  A hozzátartozókat azzal gyanúsították, hogy segítettek az ügy első számú gyanúsítottjának a holttest elrejtésében – írta a horvát Index. Mint később kiderült, a gyilkosság után többször is visszatértek a holttesthez.

Az őrizetbe vétel másnapján már nem élt a fivér

A Szabad Magyar Szó tájékoztatása szerint a két férfi a letartóztatás után a bori rendőrség fogdájába került, de Dalibor Dragijevics nem érte meg a reggelt. A legfrissebb információk alapján éjjel, nem sokkal az őrizetbe vétel után meghalt.

A rendőrség tájékoztatása szerint a férfi a hajnali órákban lett rosszul, a rendőrök azonban hiába avatkoztak közbe. Az újraélesztés minden erőfeszítés ellenére sikertelen volt, így a gyanúsított hajnali 3 óra 10 perckor elhunyt. A szerb sajtó tájékoztatása szerint a férfi természetes halált halt. A holttestet orvosszakértői vizsgálatnak vetik alá, amit Belgrádban fognak elvégezni.

A gyilkosság felfokozott közhangulatot okozott a délszláv országban. Az esetet követően Alekszandar Vucsics szerb elnök a halálbüntetés visszaállítását helyezte kilátásba.

Rovatok