Index Vakbarát Hírportál

Húsz kilométeren át üldöztek a rendőrök egy embercsempészt a temesvári autópályán

2024. április 7., vasárnap 13:39

Húsz kilométeres autós üldözés és kilenc figyelmeztető lövés után sikerült megállítania a román rendőrségnek azt az embercsempészt, aki vasárnap hajnalban nem állt meg furgonjával az autópálya-rendőrség ellenőrzési felszólítására. Mint kiderült, afrikai és ázsiai bevándorlókat szállított, akik közül hatot elfogtak, hárman pedig elmenekültek.

Autós üldözés és figyelmeztető lövések leadása nyomán fogott el vasárnapra virradó éjszaka a román rendőrség egy afrikai és ázsiai bevándorlókat szállító embercsempészt a temesvári nemzetközi repülőtér közelében.

Az OpiniaTimisorei.ro hírportál által idézett rendőrségi közlemény szerint az A1-es sztrádán Arad irányából érkező gépkocsit az autópálya-rendőrség próbálta ellenőrzésre megállítani a temesgyarmati (Giarmata) lehajtónál, mivel azonban a járművezető továbbhajtott, üldözőbe vették.

Csaknem 20 kilométeres üldözés után a jármű a temesvári repülőtér Győrőd (Ghiroda) melletti körforgalmánál két másik autóval ütközött, majd lesodródott az úttestről, és az árokban állt meg.

A rendőrök elfogták a gépkocsi 24 éves, román–moldovai kettős állampolgárságú vezetőjét és az autóban utazó hat külföldit. Bár a rendőrök kilenc figyelmeztető lövést adtak le, az autó további három utasának sikerült elmenekülnie.

Az előállított külföldieket az autópálya-rendőrség átadta a határrendészetnek, amely megállapította, hogy

egy egyiptomi, négy szíriai és egy jemeni állampolgárról van szó, valamennyien törvényesen érkeztek Romániába, és érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek.

Mivel nem állt meg a rendőri felszólításra, és az általa vezetett járműnek nem volt kötelező felelősségbiztosítása, a 24 éves sofőrre 4640 lejes (370 ezer forint) pénzbírságot szabtak ki, és hat hónapra bevonták a jogosítványát.

Bár az üldözés, lövöldözés és közúti baleset nyomán senki sem sérült meg, gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanújával bűnvádi eljárás is indult az ügyben, mivel az egyik bevándorlót pánikroham miatt kórházba kellett szállítani.

Rovatok