Index Vakbarát Hírportál

Alekszandar Vucsics miatt áll a bál a vajdasági pártoknál

2024. április 8., hétfő 16:15

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga amiatt akadt ki, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) egy listán indul Belgrádban a Szerb Radikális Párttal. A szociáldemokraták szerint a VMSZ lépése különösen annak fényében felháborító, hogy a radikálisok mennyire negatívan viszonyulnak a Vajdaság Autonóm Tartományhoz. Szerintük a VMSZ döntését a szerbiai magyarság is el fogja ítélni.

Vasárnap adták át az Alekszandar Vucsics szerb elnök pártja, a Szerb Haladó Párt Beograd sutra elnevezésű önkormányzati választási listáját. A lajstrom sokakat felháborított, ugyanis azon a Vajdasági Magyar Szövetség és a soviniszta Szerb Radikális Párt kötelékébe tartozó politikusok is szerepelnek. 

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga közleményben ítélte el a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a Szerb Radikális Párt koalícióját. Úgy látják, hogy a VMSZ vezetősége mindenben követi és támogatja Alekszandar Vucsics politikáját, és szemet huny soviniszta múltja és a Szerb Radikális Pártban a kilencvenes években betöltött magas tisztsége felett – írja a Szabad Magyar Szó.

A Vajdaságot elszegényesítő belgrádi centralistákhoz való szoros kapcsolattal, különösen pedig az elmúlt hétvégén a háborús bűnös Seseljjel és a pártjával kötött politikai házasságával a VMSZ túllépte a haszonlesésnek azt a szintjét, amelynek az utóbbi években lehettünk a tanúi

– áll a közleményben. A Liga a vajdasági magyar politikai szövetségnek szegezte azt a kérdést is, hogy a koalíció azt is jelenti-e, hogy a VMSZ beleegyezik Vajdaság Autonóm Tartománynak a radikálisok által kezdeményezett megszüntetésébe?

Ez a politika nagyon veszélyes Vajdaság és a polgárai, különösen pedig a vajdasági magyarok számára, mert ugyanez a Seselj a kilencvenes években a vajdasági falvakból ki akarta űzni a kisebbségeket

– figyelmeztettek, emlékeztetve arra, hogy épp a szerémségi események miatt ítélték el Seseljt háborús bűnökért.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga szerint ez a koalíció szégyenletes és veszélyes, és valószínűleg a vajdasági magyarok is el fogják ítélni.

Rovatok