Index Vakbarát Hírportál

Milliós pénzügyi machinációkat és piszkos üzleti ügyleteket érintő botrányba keveredett Albert herceg

2024. április 8., hétfő 12:53

Miután Albert herceg kirúgta vagyonkezelőjét, Claude Palmerót, és korrupció miatt büntetőfeljelentést tett ellene, máris napvilágot látott a következő leleplezés, ugyanis gyanús pénzmozgásokról szivárogtak ki információk.

Miután Albert herceg kirúgta vagyonkezelőjét, Claude Palmerót (68), és korrupció miatt büntetőfeljelentést tett ellene, újabb pénzügyi machinációk láttak napvilágot palotai körökből. Most „gyanús pénzmozgásokról” szivárogtak ki információk a Monaco Matin című újságnak – számolt be a Bild.

A gyanú szerint 1,1 millió euró értékben 54 számlát állított ki az MC Clic cég „tanácsadói szolgáltatásokért”, amelyeket részben készpénzben Palmero fizetett ki. A monacói cég drónok fejlesztésére és légi felvételek, fotók és videók készítésére szakosodott.

A cég főnökét, Erwan Grimaud-t nemrég kihallgatta a rendőrség az ügyben, de szabadlábon védekezhet a sikkasztás vádjával szemben. 

Nincsenek fekete számlák, nincs készpénzkiáramlás és természetesen nincsenek hamisított számlák. Az MC Clic könyvelése átlátható

– mondta ügyvédje, Paul Sollacaro.

A jelentések szerint Claude Palmero állítólag „védelmi és elfogó berendezéseket” szerzett be, köztük három „Black Hornet” nano drónt Norvégiából, amelyeket számos európai hadsereg használ. Ezek mindössze 18 grammot nyomnak, elférnek egy tenyérben, és két kilométeres körzetben képesek felderítő repülésre.

Ezenkívül az MC Clic a jelek szerint nagy teljesítményű OSINT számítógépes szervereket is biztosított a palotának, amelyek valós időben pásztázzák az internetet.

A herceg az eseményeket meglepődéssel fogadta, de kérdéseket vet fel, hogy valóban nem tudott-e semmit a Palmero vezetése alatt felállított állítólagos kémkedési egységről, elvégre állítólag

Albert maga is megpróbált a múltban egy titkosszolgálatot létrehozni a fennhatósága alatt: a „Monacói Hírszerző Szolgálatot”.

Apja, Rainier herceg 2005-ben bekövetkezett halála után állítólag a törpeállam megtisztítása volt a célja, a projekt azonban kudarcot vallott.

Egy volt ügynök, Robert Eringer 2009-ben egy kifizetetlen számlák miatt indított perben azt állította, hogy ő jelentette a hercegnek az orosz titkosszolgálat, az FSZB beszivárgási kísérleteit, és többek között monacói bankok és a maffia közötti kapcsolatokat tárt fel.

Albert volt vagyonkezelője úgy látja, hogy egy lejárató kampány áldozata lett. A Monaco Matin című lapban arról beszélt, hogy „hamis és gyalázatos vádakkal illetik azokat az embereket, akik Albert herceg hűséges végrehajtói voltak”. Palmero a kémkedési stratégiát egyértelműen Albert hercegnek tulajdonítja.

Rovatok