Index Vakbarát Hírportál

A Hamász szerint még nincs megállapodás Izraellel

2024. április 8., hétfő 11:48

A Hamász egyik tisztségviselője szerint még mindig nem sikerült megállapodni a tűzszünet feltételeiről. Más források szerint azonban sikerült megoldást találni a vitás kérdésekre.

A Hamász egyik tisztségviselője arról beszélt a Reutersnek, hogy nem történt előrelépés a gázai tűzszüneti tárgyalások újabb fordulójában Kairóban, amelyen Izrael, Katar és az Egyesült Államok küldöttei is részt vettek.

„A megszállással összefüggő álláspont nem változott, ezért a kairói tárgyalásokon sincs semmi újdonság. Egyelőre nem történt előrelépés” – mondta a neve elhallgatását kérő tisztviselő.

Korábban az egyiptomi állami Al-Qahera News tv-csatorna egy magas rangú egyiptomi forrást idézett, aki szerint előrelépés történt a tárgyalásokon, miután a részt vevő delegációk között megállapodás született a vitás kérdésekről.

Izrael és a Hamász múlt vasárnap küldött delegációkat Egyiptomba, miután szombaton megérkezett William Burns, a CIA igazgatója, akinek jelenléte kifejezte az Egyesült Államok nyomását egy olyan megállapodás érdekében, amely szabadon bocsátaná a Gázában fogva tartott túszokat, és enyhítené az övezetben uralkodó humanitárius válságot.

Izrael október óta háborúban áll a Hamász terrorszervezettel, és eddig nem tudták megoldani a fő követeléseikkel összefüggő nézeteltéréseiket.

A Hamász az izraeli offenzíva befejezéséhez és a csapatok teljes körű kivonásához ragaszkodik, míg Izrael a Gázai övezetben fogva tartott túszok kiszabadításáról akar megállapodni a börtöneiben lévő palesztinokért cserébe, a háború befejezésére vonatkozó kötelezettségvállalás nélkül.

(Borítókép: Izraeli katonák készülnek belépni a Gázai övezetbe. Fotó: Amir Cohen / Reuters)

Rovatok