Index Vakbarát Hírportál

A Magyar Szövetség kapocs akar lenni a magyar és a szlovák kormány között

2024. április 8., hétfő 10:27

Forró Krisztián, a felvidéki Magyar Szövetség elnöke interjú formájában értékelte a szlovák elnökválasztás kampányában elfoglalt pozíciójukat és a párt jövőbeli terveit. A párt elnöke szerint az elmúlt évek sikerei azt mutatják, hogy idén sikerült elég szavazatot kapniuk ahhoz, hogy a szlovákiai magyarság hangja ott legyen az Európai Parlamentben is.

A Magyar Szövetség elnökével, Forró Krisztiánnal készített interjút a felvidéki Ma7 szlovákiai magyar nyelvű hírportál. Az interjúban szóba került Peter Pellegrini államfőjelölt támogatása, a kormánypártokkal való együttműködés folytatásának lehetősége és az európai parlamenti választás esélyei is.

A felvidéki magyar párt elnöke úgy gondolja, jó döntés volt, hogy a pártja beállt az államfőválasztást megnyerő Peter Pellegrini mögé. Úgy gondolja, hogy a felvidéki magyaroknak meg kell mutatniuk, hogy ők is vannak.

Örömét fejezte ki amiatt, hogy sikerült azt a célkitűzést elérni, hogy felhívják a figyelmet az ottani magyar közösségre. Kiemelte ezzel kapcsolatban, hogy az elnökválasztás második fordulójába jutott két jelölt szinte mindennap foglalkozott a magyarokkal.

A most szombati eredmények azt igazolják, hogy a magyar választók többsége egyetértett azzal, hogy a második körben a győztes jelöltet, Peter Pellegrinit támogattuk

– húzta alá Forró Krisztián.

A továbbiakban kiemelte, hogy az a terv, hogy kapocs legyenek a magyar és a szlovák kormány között, bejött, ami által sikerült megerősíteniük a pozíciójukat.

Jelenleg nemcsak a kormánytagok, hanem az új államfő és a miniszterelnök irányába is kapcsolatokat tudunk ápolni. Ez biztosan előrelépés a közösségünk és a régiók számára is

– mondta a felvidéki politikus.

Elmondása szerint a Magyar Szövetség elnöksége nem volt egységes Peter Pellegrini támogatásában, ugyanakkor a témát elnökségi ülés keretében meg fogják vitatni. Ezt követően az európai parlamenti választásokról beszélt.

Az európai parlamenti választásokról beszélve Forró Krisztián kiemelte, hogy öt évvel ezelőtt 50 ezer szavazatot kellett volna elérniük, hogy legyen európai képviseletük, múlt szeptemberben a parlamenti választáson 130 ezer, az államfőválasztás első körében több mint 65 ezer szavazatot értek el, így ez mindenképp biztató a jövőre nézve. A párt elnöke bízik abban, hogy június 8-án visszaszerzik az európai képviseletüket.

A szlovák államfőválasztás második fordulóját szombaton tartották. A fináléban Peter Pellegrini és Ivan Korcok csapott össze. Az előbbi végül a felvidéki magyaroknak köszönhetően a szavazatok 53,12 százalékát begyűjtve kerekedett felül ellenfelén. Pellegrini június 15-én lép hivatalába.

Rovatok