Index Vakbarát Hírportál

Új-Zéland szigorítja a vízumszabályait a bevándorlási helyzet miatt

2024. április 8., hétfő 06:42

Új-Zéland szigorítja vízumszabályait annak érdekében, hogy a bevándorlók ne vegyék el a helyi lakosok munkáját, és lesz egy minimumkövetelmény, amely alatt nem is kaphatnak munkát. Idetartozik a minimális angol nyelvtudás, a munkaterületen szerzett tapasztalat vagy képesítés, és a maximális tartózkodási időt is meghatározzák a bevándorlók számára.

Új-Zéland bejelentette, hogy a „fenntarthatatlan migrációra” válaszul szigorította vízumszabályait, nyelvi és képzettségi kritériumokat vezetett be, és lerövidítette a munkavállalási engedélyek időtartamát – írta meg a CNN.

Az akkreditált munkaadói vízumrendszer (AEWV) módosításai azonnali hatállyal életbe léptek, és azt jelentik, hogy Új-Zéland jobban teszteli a helyi munkaerőpiacot, és csökkenti annak kockázatát, hogy az új-zélandiak munkanélkülivé váljanak

– jelentette be vasárnap az ország bevándorlási minisztere, Erica Stanford.

A közlemény szerint 2023-ban 173 ezer nem új-zélandi állampolgár vándorolt az országba. Stanford szerint bár továbbra is hiány van szakképzettségből olyan területeken, mint például az oktatás, „ugyanakkor biztosítanunk kell, hogy az új-zélandiak a sor elejére kerüljenek azokon a munkahelyeken, ahol nincs hiány szakképzettségben”.

Az AEWV-rendszer módosításai közé tartozik:

A munkáltatóknak meg kell győződniük arról, hogy a bevándorlók megfelelnek-e ezeknek a követelményeknek, mielőtt felveszik őket, és nyilatkozniuk kell arról, hogy „megfelelő és rendelkezésre álló új-zélandi” nem jelentkezett egy állásra, mielőtt azt felajánlják másnak.

Az új-zélandi üzleti, innovációs és foglalkoztatási minisztérium szerint legalább 21 napig kell hirdetniük az álláshelyeket, és nyilatkozniuk kell arról, hogy „miért nem vettek fel új-zélandi állampolgárt, ha jelentkezett”.

A Gazdasági, Innovációs és Foglalkoztatási Minisztérium honlapja szerint a közlekedési és az egészségügyi ágazatban betöltött egyes munkakörök mentesülnek e követelmények alól.

Rovatok