Index Vakbarát Hírportál

Izrael egy végső lerohanásra készül, már a dátumot is kitűzték

2024. április 9., kedd 18:15

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn kijelentette, hogy kitűzték Rafah lerohanásának időpontját. A város a gázai övezeti palesztin menekültek utolsó menedékhelye – jelezte a Reuters. Az ENSZ szerint ezzel Izrael beverné az utolsó szöget is a humanitárius segélyakciók koporsójába.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök anélkül jelentette be, hogy már konkrét dátumot jelöltek ki Rafah lerohanására, hogy magát a konkrét időpontot elárulta volna. Mindeközben Kairóban a tűzszüneti tárgyalások újabb fordulója zajlik – jelezte cikkében a Reuters.

Ma részletes jelentést kaptam a kairói tárgyalásokról, folyamatosan dolgozunk céljaink megvalósításán, mindenekelőtt az összes túszunk szabadon bocsátásán és a Hamász feletti teljes győzelem elérésén

– mondta Netanjahu.

„Ehhez a győzelemhez be kell hatolni Rafahba, és ki kell iktatni az ottani terrorista zászlóaljakat. Ez meg fog történni – van egy dátum” – idézte a lap az izraeli államfőt.

Hamász: Nincs megállapodás Izraellel

Hétfőn megírtuk, hogy a Hamász egyik tisztségviselője szerint még mindig nem sikerült megállapodni a tűzszünet feltételeiről. Más források szerint azonban sikerült megoldást találni a vitás kérdésekre.

A Hamász egyik tisztségviselője arról beszélt a Reutersnek, hogy nem történt előrelépés a gázai tűzszüneti tárgyalások újabb fordulójában Kairóban, amelyen Izrael, Katar és az Egyesült Államok küldöttei is részt vettek.

A megszállással összefüggő álláspont nem változott, ezért a kairói tárgyalásokon sincs semmi újdonság. Egyelőre nem történt előrelépés

– mondta a neve elhallgatását kérő tisztviselő. Korábban az egyiptomi állami Al-Qahera News tévécsatorna egy magas rangú egyiptomi forrást idézett, aki szerint előrelépés történt a tárgyalásokon, miután a részt vevő delegációk között megállapodás született a vitás kérdésekről.

Izrael és a Hamász múlt vasárnap küldött delegációkat Egyiptomba, miután szombaton megérkezett William Burns, a CIA igazgatója, akinek jelenléte kifejezte az Egyesült Államok nyomását egy olyan megállapodás érdekében, amely szabadon bocsátaná a Gázában fogva tartott túszokat, és enyhítené az övezetben uralkodó humanitárius válságot.

Izrael október óta háborúban áll a Hamász terrorszervezettel, és eddig nem tudták megoldani a fő követeléseikkel összefüggő nézeteltéréseiket.

A Hamász az izraeli offenzíva befejezéséhez és a csapatok teljes körű kivonásához ragaszkodik, míg Izrael a Gázai övezetben fogva tartott túszok kiszabadításáról akar megállapodni a börtöneiben lévő palesztinokért cserébe, a háború befejezésére vonatkozó kötelezettségvállalás nélkül.

A nyugati országok szerint nem jó ötlet a lerohanás

Rafah városát, amely a Gázai övezet legdélebbi települése az egyiptomi határ mentén, biztonságos zónának jelölték ki a sűrűn lakott északi területeken elterjedt pusztítás elől menekülő civilek számára. Becslések szerint 1,7 millió palesztin kényszerült lakóhelyét elhagyni az invázió következtében, ami a Hamász támadásait követte, amelyekben október 7-én csaknem 1200 izraeli civil vesztette életét. Humanitárius csoportok arra figyelmeztetnek, hogy az egész lakosságot éhínség fenyegeti. Izrael jelentése szerint a Hamász harcosainak négy zászlóalja állomásozik Rafahban. António Guterres ENSZ-főtitkár februárban arra figyelmeztetett, hogy

a Rafah elleni támadás „az utolsó szöget üti a humanitárius segélyakciók koporsójába”, és a civilek támogatás nélkül maradnak.

A hét elején az IDF elismerte, hogy hét segélymunkás meghalt, miután többször eltalálták a World Central Kitchen élelmiszerosztó konvoját a Gázai övezet központjában, ami – mint mondta – operatív hiba volt.

Az Egyesült Államok és más nyugati szövetségesek többször felszólították Izraelt, hogy ne indítson átfogó támadást Rafah, az utolsó olyan terület ellen, amely még nem került az IDF ellenőrzése alá; Washington célzottabb megközelítést sürgetett, amely minimalizálná a civil áldozatok számát.

(Borítókép: Palesztinok vizsgálják az al-Bashir mecset romjainál keletkezett károkat az izraeli bombázást követően a Gázai övezet központjában lévő Deir al-Balahban 2024. április 2-án. Fotó: Majdi Fathi / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok