Index Vakbarát Hírportál

„Gonosz szörnyeteg” – életfogytiglani börtönt kapott a férfi, aki 224 darabba vágta a feleségét

2024. április 9., kedd 12:41

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték azt a brit férfit, aki feldarabolta és a folyóba dobta feleségét.

A Sky News beszámolója szerint a gyilkos, a 28 éves Nicholas Metson még 2023 márciusában követte el a szörnyű tettet. A férfi Lincoln városában halálra késelte feleségét, a 26 éves Holly Bramley-t, majd a holttestet egy héten át a spájzban tárolta, mielőtt feldarabolta és egy barátja segítségével a Witham folyóba dobta a maradványokat.

Metson ügyének tárgyalásán az ügyészek „elborultnak és barbárnak” nevezték a férfit, és közölték, hogy a nő testét (a saját bevallása szerint) 224 különálló darabra vágta fel, amivel „messze meghaladta” azt a mennyiséget, „ami a test mozgatásához szükséges lett volna”. A nő maradványait először egy helyi lakos találta meg, aki eleinte azt hitte, egy állat maradványaira akadt (később a búvárok újabb maradványokat találtak a folyóban).

A bírósági eljárásban ismertették azt is, hogy Nicholas Metson telefonján, a Google keresési előzményeiben olyan kulcsszavakat találtak a gyilkossággal összefüggésben, mint például:

A gyilkosság után Nicholas Metson a felesége Facebook-profiljába is belépett, és üzeneteket írt az ismerőseinek, hogy elhitesse velük azt, hogy még életben van. Ezenkívül a nő bankszámlájáról is átutalta a pénzt a saját számlájára.

Amikor a nő eltűnése után Metsonnál házkutatást tartottak, akkor még azt mondta a rendőröknek, hogy a felesége egy helyi mentális egészségügyi válságcsapat tagjaival együtt hagyta el az otthonukat. De a rendőrök találtak néhány bizonyítékot: többek közt „erős fehérítőszagot” észleltek, valamint vérfoltos lepedőket találtak, és egy véres törölközőt is, amely egy fűrészen hevert. Később pedig észrevettek egy köztéri kamerás videófelvételt is, amelyen látható, hogy Metson március 25-én hajnalban több nagy zsákkal távozott a házából.

A tárgyaláson az áldozat édesanyja „gonosz szörnyetegnek” nevezte Metsont, és azt mondta, örökké kísérti a családjukat az, ami a lányával történt. „Olyasvalaki vette el az életét, aki nyilvánvalóan teljesen semmibe veszi az emberi életet” – mondta.

Az nem világos, hogy Metson pontosan miért ölte meg a feleségét.

A férfi nem tudott érdemi magyarázatot adni arra, hogy miért követte el a tettét. A BBC szerint a tárgyaláson felidézték, hogy Metsont többször, három alkalommal is elmarasztalták korábban kapcsolaton belüli erőszak miatt. Meggyilkolt párjával 2016-ban találkozott először, és 2021-ben házasodtak össze, de 2023-ban már válni készültek.

Amikor a rendőrök megjelentek nála, és az eltűnt nőt keresték, akkor még azt állította, hogy a felesége bántalmazta, megharapta őt, és meg is mutatta ennek a nyomát. Az ügyészek viszont megjegyezték, hogy a harapásnyomból arra lehet következtetni, hogy a férfi a gyilkosság előtt fojtófogásba foghatta a feleségét, aki így próbált meg kiszabadulni onnan. Az is elhangzott, hogy Metsonnál autizmusspektrum-zavart (ASD) diagnosztizáltak korábban, de a bíróság szerint ez nem jelent mentséget a gyilkosság brutális részleteire, például a feldarabolásra sem.

Nicholas Metsont végül életfogytiglani börtönre ítélték, és azt is előírták, hogy legkorábban még feltételes szabadlábra helyezés esetén is csak 19 év és 316 nap után szabadulhat onnan. A neki segítő barátja (aki 50 fontot kapott a közreműködésért, de állítása szerint nem tudta, hogy mi volt a zsákokban) három évet és három hónapot kapott ezért és más – a nyomozás alatt kiderült, de a fenti esettel nem összefüggő – bűncselekményeiért.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”

Rovatok