Index Vakbarát Hírportál

Simon Harris lett Írország miniszterelnöke

2024. április 9., kedd 18:04

A várakozásoknak megfelelően Simon Harris eddigi egészségügyi minisztert választotta kedden az Ír Köztársaság új miniszterelnökévé a dublini parlament. A 37 esztendős Harris Írország 15., egyben eddigi legfiatalabb kormányfője.

Az ír törvényhozás alsóháza, a Dáil kedd délután 88 szavazattal, 69 elutasító voks ellenében választotta meg Harrist a kereszténydemokrata Fine Gael párt vezette ír kormánykoalíció vezetői tisztségére – adta hírül az MTI.

Elődje, a 45 éves Leo Varadkar, aki kétszer állt az ír kormány élén, március 20-án jelentette be teljesen váratlanul távozási szándékát.

Lemondásának okait nem részletezte, csak annyit árult el, hogy politikai és személyes okok egyaránt közrejátszottak döntésében. Hozzátette: az elmúlt években elért jelentős eredmények ellenére is arra a következtetésre jutott, hogy már nem ő a legmegfelelőbb személy a miniszterelnöki teendők további ellátására.

A Fine Gael vezető tisztségére – és ezzel együtt a kormányfői posztra – Simon Harris volt az egyetlen jelölt.

Harrist a Dáil keddi szavazása után Michael D. Higgins, Írország köztársasági elnöke formálisan is kinevezte miniszterelnökké.

A jelenlegi hárompárti ír kormánykoalícióról szóló megállapodást 2020. június 15-én írták alá a Fine Gael, a centrista Fianna Fáil és a Zöld Párt vezetői. A megállapodás értelmében az ötéves mandátum első felében a Fianna Fáil élén álló Micheál Martin töltötte be a miniszterelnöki tisztséget, és 2022-ben követte őt a poszton a Fine Gael vezetőjeként Leo Varadkar, aki 2017 és 2020 között is Írország miniszterelnöke volt.

Írországban jövő márciusig meg kell tartani a következő parlamenti választásokat, és a jelenlegi felmérések egyértelműen a Sinn Féin győzelmét valószínűsítik.

Mary Lou MacDonald, a Sinn Féin elnöke Harris keddi megválasztása után, a dublini alsóházban előrehozott választások kiírására szólította fel az új miniszterelnököt.

A balközép irányzatú Sinn Féin a 2022 májusában megtartott észak-írországi törvényhozási választásokon – az ír sziget 103 évvel ezelőtti megosztása óta első ízben – a legtöbb képviselői mandátum elnyerésével a belfasti törvényhozás legnagyobb pártja lett. Így az észak-írországi kormány élén jelenleg – ugyancsak példátlan módon – katolikus miniszterelnök áll Michelle O’Neill, a Sinn Féin alelnöke személyében.

Rovatok