Index Vakbarát Hírportál

Már tízezernél is több lakóépület került víz alá Oroszországban

2024. április 9., kedd 06:51

Egyre kritikusabb a helyzet Oroszország Dél-Urál régiójában, miután a folyók vízszintje annyira megemelkedett, hogy az elmúlt évtizedek legsúlyosabb árvizét eredményezte Oroszországban. Már több mint 10 ezer lakóépületet árasztott el a víz, de a következő napokban további kétezer ház kerülhet víz alá.

Egyre súlyosabb a helyzet Oroszországban az árvízhelyzet miatt, az ország Dél-Urál régióját soha nem látott áradás pusztítja. A legrosszabb helyzet az Orenburgi területen figyelhető meg, különösen Orszk városában, ahol a hatóságok tömeges evakuálást hajtottak végre – írja a RIA Novosztyi.

A katasztrófa súlyosságát mutatja, hogy az Urál folyó szintje annyira megemelkedett, hogy az átszakított egy gátat is. A vízszint drámai megemelkedésének oka a hegyekben elolvadt hó érkezése, aminek következtében 9,6 méteresre duzzadt a folyó vízszintje.

A legfrissebb közzétett adatok alapján ma délutánig 10 390 lakóépület és 18 662 háztartási telek került víz alá, több ezer embert evakuáltak.

A regionális kormányzat tájékoztatása szerint a következő 24 órában a helyzet még drámaibbá válhat. Amennyiben a prognózis valósággá válik, abban az esetben több ezer további lakóház kerülhet víz alá.

Az előrejelzések szerint a következő napra az Urál és a Szamara folyók vízszintjének további 5-40 centiméteres emelkedése várható, ami tíz városi körzet 35 településén 2003 lakóépület és 2400 háztartási telek elöntéséhez vezethet

– áll a közleményben.

Jelenleg a térség középső részén 19 települést öntött el a víz, keleten 11, nyugaton 25 település érintett az árvízproblémában.

Rovatok