Index Vakbarát Hírportál

Nem halasztják el Donald Trump tárgyalását, hiába kérte többször is

2024. április 10., szerda 12:56

Donald Trump legújabb kísérlete, hogy késleltesse a büntetőeljárást az exfelnőttfilmes Stormy Danielsnek fizetett hallgatási pénz ügyében, kudarcba fulladt, ugyanis egy New York-i bíró elutasította az exelnöknek az április 15-ei tárgyalás elhalasztására irányuló kérelmét a hallgatási kötelezettség ellen folytatott harca közepette.

Egy New York-i fellebbviteli bíróság kedden elutasította Donald Trump legújabb kérelmét, hogy elhalassza a hallgatási pénzekkel kapcsolatos büntetőeljárását, miközben a hallgatási kötelezettsége ellen küzd, és ezzel szabaddá tette az utat az esküdtek kiválasztására a jövő héten kezdődő tárgyaláshoz.

Cynthia Kern bíró döntése újabb vereség Trump számára, aki többször is megpróbálta elérni a per elhalasztását.

Trump ügyvédei azt akarták, hogy a tárgyalást addig halasszák el, amíg a fellebbviteli bíróság teljes bírói testülete meg nem hallgatja az érveket a hallgatási kötelezettség feloldásáról vagy módosításáról, amely megtiltja neki, hogy nyilatkozatokat tegyen az esküdtekről, tanúkról és másokról, akik kapcsolatban állnak a hallgatási pénzes ügyével.

A The Guardian beszámolója szerint a republikánus jelölt ügyvédei azzal érvelnek, hogy a hallgatási kötelezettség alkotmányellenes korlátozás Trump szólásszabadsága ellen, miközben az elnökjelöltségért kampányol és büntetőjogi vádakkal küzd.

Az első módosításból eredő károk, amelyek ebből a hallgatási kötelezettségből jelenleg származnak, helyrehozhatatlanok

– mondta Emil Bove, Trump ügyvédje kedden az állam középfokú fellebbviteli bíróságán tartott rendkívüli meghallgatásán. Bove azzal érvelt, hogy Trumpot nem szabadna elhallgattatni, miközben kritikusai, köztük volt ügyvédje, Michael Cohen és a felnőttfilmsztár Stormy Daniels rendszeresen támadják őt. Mindketten a vád koronatanúi.

Steven Wu, a manhattani kerületi ügyészség fellebbviteli vezetője szerint „közérdek fűződik a tárgyalás integritásának védelméhez. Ez nem politikai vita. Ezek sértések” – mondta Wu Trump kijelentéseiről.

Folytonos kudarcok

Az eljáró bíró, Juan M. Merchan a múlt hónapban rendelte el a hallgatási kötelezettséget a manhattani ügyészek sürgetésére, akik Trump „hosszú múltra visszatekintő, nyilvános és lázító hangvételű megjegyzéseire” hivatkoztak a jogi ügyeiben érintett személyekről.

Merchan a múlt héten kiterjesztette a hallgatási kötelezettséget a saját családjára vonatkozó megjegyzésekre is, miután Trump a közösségi médiában megemlítette a lányát, egy demokrata politikai tanácsadót, és hamis állításokat tett róla. 

Hétfőn Lizbeth González társbíró is elutasította a védelem kérését, hogy halasszák el az április 15-ei tárgyalást, amíg Trump igyekszik áthelyezni ügyét az erősen demokrata párti Manhattanből.

Trump ügyvédei a Merchan elleni perként fogalmazták meg a hallgatásra vonatkozó fellebbezésüket. New Yorkban a 78. cikkely néven ismert állami törvény értelmében a bírákat be lehet perelni bizonyos döntések megtámadására.

Trump már korábban is alkalmazta ezt a taktikát, többek között a polgári csalási perében eljáró bíró ellen, amikor tavaly ősszel az utolsó pillanatban sikertelenül próbálta elhalasztani az ügyet, és akkor is, amikor ez a bíró hallgatási kötelezettséget rendelt el ellene.

Trump hallgatási pénzekkel kapcsolatos büntetőügye azzal a váddal kapcsolatos, hogy meghamisította cége nyilvántartását, hogy elrejtse a Cohennek történt kifizetések jellegét, aki segített neki eltemetni a negatív történéseket a 2016-os kampánya során. Cohen tevékenységei közé tartozott, hogy 130 ezer dollárt fizetett Danielsnek, hogy elhallgattassa állításait egy évekkel korábbi, Trumppal folytatott házasságon kívüli szexuális kapcsolatról.

Trump tavaly ártatlannak vallotta magát 34 bűncselekményben, üzleti feljegyzések meghamisításában. Tagadta, hogy szexuális kapcsolata lett volna Danielsszel. Ügyvédei azzal érvelnek, hogy a Cohennek történt kifizetések jogszerű jogi költségek voltak.

Rovatok