Index Vakbarát Hírportál

Az emberi jogi bíróság szerint az éghajlatváltozással kapcsolatos tétlenség sérti az emberi jogokat

2024. április 10., szerda 08:49

Idősebb svájci nők egy csoportja pert nyert Svájc ellen, mivel a bíróság úgy ítélte meg, hogy Svájc nem teljesítette az éghajlatváltozással kapcsolatos egyezményből eredő kötelezettségeit, és megsértette a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (ECHR) egy mérföldkőnek számító ügyben hozott ítéletet. A bíróság szerint ugyanis Svájc megsértette az emberi jogokat azáltal, hogy nem lépett fel megfelelően az éghajlatváltozással kapcsolatban – írja a BBC. Ez az első alkalom, hogy a nagy hatalmú bíróság a globális felmelegedésről hozott ítéletet.

Az ECHR egy többnyire 70-es éveikben járó svájci nők csoportjának adott igazat, akik azt állították, hogy koruk és nemük miatt különösen kiszolgáltatottak az éghajlatváltozással összefüggő hőhullámok hatásainak. Greta Thunberg svéd klímaaktivista kedden csatlakozott a strasbourgi bíróság előtt ünneplő tömeghez.

Az ítélet kötelező érvényű, és 46 európai országban, köztük az Egyesült Királyságban is befolyásolhatja a törvényhozást. Az ECHR úgy ítélte meg, hogy Svájc nem teljesítette az éghajlatváltozással kapcsolatos egyezményből eredő kötelezettségeit, és megsértette a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot.

A jelentés azt is megállapította, hogy „kritikus hiányosságok” voltak az ország éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló politikájában.

Ugyanakkor a bíróság elutasított két másik keresetet, amelyet hat portugál fiatal és egy volt francia polgármester indított. Mindketten azzal érveltek, hogy az európai kormányok nem kezelték elég gyorsan az éghajlatváltozást, és ezzel megsértették jogaikat.

A 12–24 év közötti fiatalok azt is elmondták, hogy az egyre szélsőségesebbé váló hőhullámok és erdőtüzek miatt nem tudnak kimenni a szabadba játszani, iskolába járni, és hogy klímaszorongástól szenvednek.

A volt francia polgármester pedig azt emelte ki, hogy a francia kormány tétlensége miatt fennállt a veszélye annak, hogy városát bekebelezi az Északi-tenger.

A kormányok világszerte vállalták, hogy drasztikusan csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. Kutatók és aktivisták szerint azonban az előrehaladás túlságosan lassú.

(Borítókép: A svájci Senior Women for Climate Protection egyesület tagjai reagálnak az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) meghallgatását követő döntések bejelentése után 2024. április 9-én Strasbourgban, Kelet-Franciaországban. Fotó: Frederick Florin / AFP)

Rovatok