Index Vakbarát Hírportál

Egy légicsapás következtében meghaltak a Hamász vezetőjének gyerekei és unokái

2024. április 10., szerda 18:11

Egy izraeli légicsapásban a Gázai övezetben életét vesztette a Hamász palesztin iszlamista szervezet Katarban élő vezetőjének, Iszmail Haníjének három fia és három unokája – írja az MTI. A hírt maga Haníje erősítette meg egy televíziós nyilatkozatban.

A halálesetek egy jármű ellen végrehajtott légicsapás eredményeképpen következtek be az övezet északi részén, a Gáza várostól nyugatra fekvő Sati menekülttábor területén. A járműben az iszlamista terrorszervezet vezetőjének három fia, valamint azok gyerekei tartózkodtak: Hazam Haníje és lánya, Amal, Amir Haníje és gyermekei, Háled és Razan, valamint Muhammad Haníje.

Hálát adok Istennek azért a megtiszteltetésért, hogy a gyermekeim és az unokáim mártírok

– nyilatkozta Haníje nem sokkal a történtek után.

„Minden gázai család és civil súlyos árat fizetett gyermekei vérével – és én is” – tette hozzá a Hamasz vezetője.

Április elején az izraeli rendőrség és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat letartóztatta Haníje Izraelben élő, 57 éves húgát a Beér-Seva melletti Tel-Sevában. A razzia során talált dokumentumok alapján – a rendőrség szerint – Haníje testvére súlyos biztonsági szabálysértéseket követett el, kapcsolatba lépett és közösséget vállalt a Hamász tagjaival, izraeli terrorcselekményre buzdított, és általában is támogatta a terrort.

Haníje fiai többek között a gázai ingatlanpiacot irányítják. Az izraeli sajtó szerint emellett elektromos generátoraik révén olyan áramot adnak el Gáza lakosainak, melyhez ők díjmentesen jutottak.

A Hamasz felügyelete alatt álló gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt napon 122-en haltak meg a Gázai övezetben, a fegyveres konfliktus októberi kezdete óta pedig 33 482-en. Izrael azonban figyelmeztetett, hogy ezek az adatok ellenőrizetlenek, ráadásul nem tesznek különbséget civilek és fegyveresek között, illetve az összes halálos áldozatot tartalmazzák, akár Izrael okozta a halálukat, akár nem.

Rovatok