Index Vakbarát Hírportál

Először szabtak ki büntetést iskolai ámokfutó szüleire az Egyesült Államokban

2024. április 10., szerda 09:24

Tíz, illetve tizenöt év szabadságvesztést szabtak ki az Egyesült Államokban annak a korábban már életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt tinédzsernek a szüleire, aki egy iskolai lövöldözésben négy embert megölt és hetet megsebesített Michigan államban 2021-ben.

Hétéves börtönbüntetést javasoltak annak a michigani tinédzsernek a szüleire, aki négy diákot lőtt agyon 2021-ben, azonban az ügyészek elrettentésül tíz és tizenöt évet kértek rájuk – írja a BBC

Ahogyan arról az Index is beszámolt, 2021-ben egy 15 éves diák lőfegyverrel négy diáktársát megölte, további hetet és egy tanárt pedig megsebesített egy amerikai középiskolában. A jelenleg 17 éves Ethan Crumbley életfogytiglani börtönbüntetését tölti, amiért másodéves korában 15–20 lövést adott le félautomata kézifegyveréből a Detroittól nagyjából ötven kilométerre északra található, 22 ezer lakosú településen, majd ellenállás nélkül megadta magát az öt percen belül kiérkező rendőröknek. 

A fiú szülei, James és Jennifer Crumbley sajnálatukat fejezték ki fiuk támadása miatt, az esküdtek azonban év elején külön tárgyalásokon mindkettejüket bűnösnek találták gondatlanságból elkövetett emberölés vádjában. Az ügyészek szerint a pár figyelmen kívül hagyta a fiuk mentális állapotának romlására utaló egyértelmű jeleket, továbbá kiemelték, hogy a szülők vásárolták Ethan Crumbley-nek azt a fegyvert, amelyet a 2021-es támadásnál használt.

Elrettentésnek szánják a kibővített büntetést

Cheryl Matthews bíró a kibővített, 10-15 évre szóló börtönbüntetéstől azt reméli, hogy elrettentő hatása lesz, és tükrözi a szülők kudarcát a támadás megakadályozásában. A házaspár 10 év börtönbüntetés letöltése után feltételesen szabadlábra helyezhető, amennyiben a feltételes szabadlábra helyezést elutasítják, akkor sem tarthatják őket fogva 15 évnél tovább.

A bíróságon több, lövöldözésben meghalt diák szülei is felszólaltak, mindannyian a Crumbley házaspár gondatlanságára világítottak rá beszédeikben. 

A keddi ítélethirdetésen az ügyészség beszámolója szerint James Crumbley „a megbánás teljes hiányát mutatta”, miután felolvastak egy trágárkodással teli átiratot egy telefonhívásról, amelyet a börtönből intézett és amelyben az ügyészség szerint halálosan megfenyegette az ügyet vezető ügyészt.

Az apa a tárgyalás előtt tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy sajnálja a történteket, és később azt mondta a bíróságnak, hogy bárcsak másképp cselekedett volna. De Jennifer Crumbley is megosztotta sajnálatát az érintett családokkal.

Voltak jelek

James Crumbley ügyvédje, Mariell Lehman szerint nincs bizonyíték arra, hogy Ethan Crumbley apja tudott volna fia terveiről. A védőügyvédek azzal is érveltek, hogy erre az esetre nincs jogi precedens, és nem helyénvaló a szülőket felelőssé tenni minden egyes emberért, akit a fiuk megölt. Az ügyészek és a bíró azonban nem értettek egyet.

A Michigan állambeli Oxford középiskolájában történt lövöldözés napján Crumbley-ék megszakították azt az iskolai konzultációt, amelyre berendelték őket a fiuk által készített zavarba ejtő rajz miatt, amely fegyvert, lövedéket és egy sebesült alakot ábrázolt, valamint baljós, figyelmeztető mondatokat írt. A szülők azonban elmentek dolgozni, és nem vitték haza a gyereküket az intézményből. Az iskolai dolgozói később visszaküldték a fiút az osztályterembe anélkül, hogy ellenőrizték volna a hátizsákját, amelyben a szülei által vásárolt fegyver volt.

Egy tavaly közzétett független vizsgálat több mulasztást is felrótt az iskolarendszernek, többek között azt a döntést, hogy Ethan visszatérhetett az osztályba. Válaszul az iskolakörzet ígéretet tett arra, hogy felülvizsgálja és javítja gyakorlatát és irányelveit.

Rovatok