Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették a volt venezuelai olajügyi minisztert

2024. április 10., szerda 13:17

Pénzmosás, összeesküvés és közvagyon hanyag kezelése miatt indítottak eljárást Venezuela 2023-ban lemondott kőolajipari minisztere, Tareck El Aissami, Simon Zerpa volt pénzügyminiszter és Sarmark Lopez üzletember ellen. A miniszter egy korrupcióellenes vizsgálat miatt mondott le.

A PDVSA állami kőolajipari vállalat botránya miatt korrupció vádjával őrizetbe vették Tareck El Aissami volt venezuelai kőolajipari minisztert, Nicolás Maduro kormányának egykori legbefolyásosabb tisztségviselőjét – közölte kedden a főügyész.

Simon Zerpa volt pénzügyminisztert és Sarmark Lopez üzletembert szintén előállították

– közölte sajtótájékoztatóján Tarek Saab főügyész az MTI szemléje alapján.

El Aissami 2023 márciusában mondott le a Nicolás Maduro által indított nagyszabású korrupcióellenes vizsgálat közepette, amelynek a fő célpontja a PDVSA volt.

A három férfi ellen hazaárulás, pénzmosás, összeesküvés és közvagyon hanyag kezelése miatt indítottak eljárást

– közölte a főügyész.

Az ügyben érintett a PDVSA vezetőinek hálózata is, akik a hivatalukkal visszaélve törvénytelen tranzakciókat – egyebek mellett kriptovalutás ügyleteket – bonyolítottak le a főügyész szerint. A nyomozás során eddig több mint ötvennégy venezuelai ellen emeltek vádat, tizenhét ellen elfogatóparancsot adtak ki, öt ember pedig védett tanúként együttműködik a hatóságokkal – mondta Tarek Saab.

Az Egyesült Államok mind a három férfi ellen szankciókat rendelt el 2017-ben, El Aissamit és Lopezt kábítószer-bűncselekményekkel is gyanúsítják.

Rovatok