Index Vakbarát Hírportál

Nőgyógyászati vizsgálatra kényszerítettek nőket, miután csecsemőt találtak a kukában

2024. április 11., csütörtök 15:43

Elutasította a bíróság Ausztráliában annak az öt nőnek a keresetét, akiket a katari légitársaság 2021-ben nőgyógyászati vizsgálatra kényszerített, miután a hatóságok csecsemőt találtak a repülőtéri szemetesben.

Az öt felperest 2020-ban a dohai repülőtéren más nőkkel együtt leszállították járatukról, miután a hatóságok egy csecsemőt találtak egy repülőtéri szemetesben. Leszállításuk után a nőket nőgyógyászati vizsgálatra kényszerítették.

Az ügyben eljáró ausztrál bíró úgy ítélte meg, hogy az állami tulajdonú katari légitársaság nem vonható felelősségre a globális utazást szabályozó nemzetközi szerződés, a Montréali Egyezmény alapján.

A bíró szerint a repülőgép személyzete nem tehetett semmit a nőket a gépről eltávolító rendőrökkel és a vizsgálatot végző egészségügyi dolgozókkal szemben. Nem perelhető a katari légügyi hatóság sem, de kártérítést követelhetnek a Qatar Airways leányvállalatától, amely a repülőteret üzemelteti.

Depresszió és poszttraumás stresszzavar

Az öt nő 2021-ben nyújtott be keresetet az ausztrál szövetségi bírósághoz, kártérítést követelve az állítólagos „jogellenes fizikai érintkezés” és a jogtalan fogvatartás miatt, amelyek miatt állításuk szerint depresszió és poszttraumás stresszzavar alakult ki náluk.

Az öt nő korábban a brit közmédiának elmondta, hogy nem járultak hozzá a vizsgálatokhoz, és nem kaptak magyarázatot arra, hogy miért csinálják ezt velük. „Úgy éreztem, mintha megerőszakoltak volna” – mondta a neve elhallgatását kérő brit nagymama. Egy másik nő azt mondta, azt hitte, hogy elrabolják és túszul ejtik.

Katar az invazív vizsgálatot követően büntetőeljárást indított, amelynek eredményeként egy repülőtéri tisztviselőt felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek.

A pert indító nők nem elégedettek azzal, ahogy a katari hatóságok kezelték az ügyet. „Fel akarjuk emelni a hangunkat, hogy soha senkit ne vessenek alá még egyszer ilyen lélekölő, borzalmas bánásmódnak” – mondta egyikük a BBC-nek.

Rovatok