Index Vakbarát Hírportál

Benyújtotta a lemondását a dél-koreai miniszterelnök

2024. április 11., csütörtök 06:56

A dél-koreai kormánypárt vezető politikusai felajánlották lemondásukat, hogy vállalják a felelősséget a szerdai parlamenti választásokon elszenvedett súlyos vereségért.

Han Dokszu, Dél-Korea miniszterelnöke és vezető tanácsadói április 11-én, csütörtökön tömegesen benyújtották lemondásukat, miután konzervatív kormánypártjuk megsemmisítő vereséget szenvedett a parlamenti választásokon – írja a The Guardian a Yonhap hírügynökség alapján.

A szerdai parlamenti választások eredménye hatalmas politikai csapást jelentett Jun Szogjolra, az ország konzervatív elnökére, visszavetette belpolitikai programját, és a mandátumának hátralévő három évében a liberális ellenfelek egyre intenzívebb politikai támadásával kell szembenéznie.

Dél-Koreában a végrehajtó hatalom nagymértékben az elnökre összpontosul, de a miniszterelnök a második számú hivatalnok, aki az elnök akadályoztatása esetén vezeti az országot. Jun Szogjol kijelentette, hogy elfogadja a választási eredményeket, és a gazdasági helyzet javítására valamint az államügyek reformjára összpontosít.

A liberális ellenzéki pártok elsöprő győzelmet arattak, és nagy csapást mértek Jun Szogjolra és konzervatív pártjára, de a kétharmadot nem sikerült megszerezniük.

Csaknem 29,7 millió ember, azaz a választásra jogosultak 67 százaléka adta le voksát. Ez volt az eddigi legmagasabb részvételi arány a dél-koreai parlamenti választásokon.

Rovatok