Index Vakbarát Hírportál

Alagút épülhet a Stonehenge-nél, veszélybe kerülhet a világ egyik leghíresebb építménye

2024. április 11., csütörtök 08:49

Ismét előtérbe kerültek a Stonehenge alatti közúti alagút építésének tervei, amely az Egyesült Királyság egyik legvitatottabb építési projektje, többek közt azért is, mert ezzel a helyszín elveszítheti az UNESCO világörökségi státuszát.

Minden év március 20-án az emberek összegyűlnek Stonehenge-nél, hogy a tavaszi napéjegyenlőség alkalmából megnézzék a napfelkeltét. 2024-ben azonban árnyék vetült az eseményre.

Februárban ugyanis a legfelsőbb bíróság elutasította a délnyugat-angliai Wiltshire-ben található világörökségi helyszín alatt épülő közúti alagút tervei ellen benyújtott jogi kifogást, megnyitva ezzel az utat az Egyesült Királyság egyik legvitatottabb építési projektje előtt – írja a BBC.

Az alagútprojekt ellen kampányoló Stonehenge Alliance nevű csoport elnöke szerint ez egy sötét nap volt az Egyesült Királyság számára.

Képzeljük el, ha azt hallanánk, hogy az egyiptomi piramisok fölött elkerülő utat akarnak építeni (...) Azt gondolnánk, hogy ez képtelenség

– mondta a férfi.

Az alagutat először az 1990-es évek közepén javasolták. A National Highways szerint enyhítené a torlódásokat a forgalomtól zsúfolt A303-as úton, amely a Stonehenge mellett halad el. A fő autópálya a föld alá kerülne, és valamivel távolabb lenne, mint a jelenlegi út. A National Highways szerint ez javítani fogja a látogatói élményt.

Az UNESCO azonban elítélte a tervet, mivel a tervezett alagút jelentősen beavatkozik a Stonehenge-et körülvevő, a világörökség részét képező területbe, amely nagyrészt feltáratlan régészeti táj.

Azzal fenyegetőznek, hogy a Stonehenge-et a veszélyeztetett világörökségi listára helyezik, ami az első lépés afelé, hogy a helyszín teljesen elveszítse a világörökségi státuszát.

Stonehenge Alliance csoport elnöke elmondta, eddig csak három világörökségi helyszínt töröltek a listáról, és az Egyesült Királyságban már van egy, Liverpool történelmi tengeri kereskedelmi városrésze, amely 2021-ben veszítette el a státuszát.

Ha a Stonehenge-et is törölnék a listáról, az nemzetközi szégyen lenne

– jegyezte meg.

A presztízstől eltekintve komoly aggodalmak merülnek fel a világörökségi területen átvezető alagút felszántásának kézzelfogható következményeivel kapcsolatban is.

Mike Parker Pearson, a University College London régésze, a Stonehenge egyik vezető szakértője elmondta, hogy régészeti szempontból komoly problémák merülnek fel, mivel az a terület, amelyen az alagút áthaladna, egy nagy település része volt, amely a Stonehenge építésének későbbi időszakából származik, valószínűleg maguk az építők is itt éltek.

Becslések szerint mintegy félmillió leletet távolítanak el nyilvántartás nélkül, és az újjáépített autópályán belül valahol máshol fogják lerakni. Ez nem csak a jelenben jelent nagy veszteséget számunkra, de félrevezető minden olyan régész számára, aki a jövőben esetleg kiássa ezeket

– mondta a régész.

Környezetvédő csoportok is aggódnak amiatt, hogy az építési projekt jelentős károkat fog okozni az élővilágnak és élőhelyeiknek. Vannak olyan emberek is, különösen a pogány közösség tagjai, akik számára a Stonehenge szent hely, és akik attól tartanak, hogy az alagútprojekt megszentségtelenítheti a tájat.

Rovatok