Index Vakbarát Hírportál

Hajmeresztő mutatvánnyal döntött világrekordot egy nő az Eiffel-tornyon

2024. április 11., csütörtök 09:19

Egy francia nő megdöntötte a kötélmászás világrekordját, miután szerdán felmászott az Eiffel-torony 110 méter magasan lévő második emeletére.

A 34 éves Anouk Garnier 18 perc alatt 110 métert mászott meg, hogy új csúcsot állítson fel, és pénzt gyűjtsön a rák megelőzésére és támogatására – írja a The Guardian.

„Az álmom vált valóra. Ez varázslatos – mondta Garnier, miután a szabadon függő kötélen felmászva a vártnál két perccel gyorsabban érte el a rekordot. – Ha volt valami, amiben soha nem kételkedtem, az az volt, hogy meg fogom csinálni.”

Hozzátette:

Sok hullámvölgy volt a rekordhoz vezető úton. Az időjárás nem mindig volt a szövetségesem, és össze kellett hangolnunk az ebben a monumentális projektben részt vevők napirendjét. De soha nem szűnt meg a hitem. Az elégedettség és az öröm, amit ma ebből merítek, annál nagyobb. Egy őrült álom vált valóra.

A korábbi világrekordot Thomas Van Tonder dél-afrikai sportoló tartotta, aki 2020-ban 90 méter magasra mászott fel egy kötélen a johannesburgi Soweto Towers két tornya között. A női rekordot Ida Mathilde Steensgaard dán sportoló tartotta, miután 2022-ben 26 méter magasra mászott fel egy kötélen a koppenhágai operaháznál.

Garnier most a legmagasabb mászás és a legmagasabb női mászás rekordját is tartja. A kötélmászást 2022-ben kezdte el, miután megnyerte a korosztálya akadálypálya-világbajnokságát, és új kihívást keresett. Elmondása szerint Steensgaard sikerei inspirálták.

Garnier elmondta, hogy egy évig tartott a felkészülés a szerdai kihívásra, amellyel a Rákellenes Liga számára szeretett volna pénzt gyűjteni, miután édesanyjánál diagnosztizálták a betegséget.

Most azt tervezi, hogy visszatér az akadályfutáshoz, és májusban Marseille-ben viszi az olimpiai fáklyát, de bevallotta, hogy már a jövőbeli kihívásokon gondolkodik.

(Borítókép: Anouk Garnier francia sportoló kötéllel mászik fel az Eiffel-toronyra, hogy megdöntse a világrekordot, 2024. április 10-én. Fotó: Stephane De Sakutin / AFP)

Rovatok