Index Vakbarát Hírportál

Európai razzia: Lamborghini és Rolex a lefoglalt tárgyak között

2024. április 11., csütörtök 13:27

Összehangolt akcióban csaptak le a rendőrök négy országban egy kiterjedt bűnszervezet tagjaira, akik alaposan megdézsmálták a koronavírus-járvány után Olaszországnak nyújtott uniós segélyt. Az akciót a velencei pénzügyőrség irányította és az Európai Ügyészség hangolta össze.

A gyanú szerint összesen több mint 600 millió eurót, napi árfolyamon csaknem 235 milliárd forintot nyúltak le az uniós helyreállítási alapból, amit Brüsszel a Covid-járvány okozta károk enyhítésére hagyott jóvá Olaszország számára. Magyarország – ugyanebből a forrásból – januárban kapta meg az utolsó részletet, amit az energiaellátás javítására fordít.

A műveletet kiterjedt nyomozás után a velencei Guardia di Finanza, a helyi pénzügyőrség kezdeményezte. Az Olaszországra, Ausztriára, Romániára és Szlovákiára kiterjedt akciót az Európai Ügyészség, az EPPO koordinálta.

A négy országban összesen huszonkét embert tartóztattak le.

22 individuals arrested in Italy, Romania, Slovakia and Austria ********, in a raid against a criminal organisation suspected of a €600 million fraud. The criminal activity targeted funds from the NextGenerationEU recovery plan. *More https://t.co/qpGGWIn64B pic.twitter.com/mfOCrZWqkO

— European Public Prosecutor's Office (EPPO) (@EUProsecutor) April 4, 2024

Nyolcan közülük előzetesbe kerültek, tizennégyen pedig házi őrizetben várják a bírósági eljárás elindítását. Egy könyvelőt pedig eltiltottak hivatása gyakorlásától – jelentette az EPPO.

Igazoltak, holott nem is léteztek

A gyanúsítottak otthonát és a nyomozás alatt álló cégek irodáit átkutatták, a bizonyítékokat pedig lefoglalták a hatóságok.

A gondosan megtervezett bűnszervezet tagjai már a járvány első évében, 2021-ben vissza nem térítendő támogatásokra pályáztak kis- és középvállalkozások digitalizációjának, innovációjának és versenyképességének a támogatására. Pályázati kérelmükben szerepelt, hogy üzleti tevékenységüket külföldre is kiterjesztik.

A gyanúsítottak hamis vállalati mérlegekkel igazolták, hogy aktívak és nyereségesek, holott valójában nem is léteztek: fiktív cégek nevében pályáztak. A jóváhagyott előleget haladéktalanul ausztriai, szlovákiai és romániai bankszámláikra utalták át.

Csepp a visszaélések tengerében

A gyanúsítottak nem sajnálták a pénzt a legkorszerűbb technológiára. Külföldi felhőszervereken tárolták az adatokat, és a mesterséges intelligenciát is bevetették a csalás érdekében, illetve a törvénytelen üzlet leplezésére. Kriptovalutával fizettek, hogy a pénzügyi tranzakciókat minél körülményesebb legyen nyomon követni.

Nem vetették meg a luxust.

A rendőrök az érintett országokban villákat és egyéb értékes holmit foglaltak le – tudósított a BBC. Több millió euró értékű vagyont szereztek vissza, de feltehetően ez csak az elcsalt összeg töredéke.

A lefoglalt tárgyak a sokszínűség látszatát keltik: van közötte több Rolex, Cartier ékszer, színarany és változatos kriptovaluták. A garázsokban egy Lamborghini Urusra, egy Audi Q8-ra és egy Porsche Panamerára bukkantak. Belátható időn belül nem kerülnek utcai forgalomba.

A bűnözők cégeiket egyetlen szándékkal alapították, hogy átverjék az európai adófizetőket

– jelentette ki Andrés Ritter európai főügyészhelyettes az eljárás kapcsán.

Az uniós helyreállítási alapot három éve hozták létre, hogy csaknem 724 milliárd euróval támogassa a járvány sújtotta vállalkozásokat. A támogatás legnagyobb haszonélvezője Olaszország volt.

A visszaélések vélhetően jóval kiterjedtebbek. Az Európai Ügyészség tavalyi jelentése alapján 1927 vizsgálat van folyamatban, amely 19,2 milliárd euró sorsát érinti. Ezek közül 206 nyomozás a járványalappal kapcsolatos.

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok