Index Vakbarát Hírportál

Először találkozott Sulyok Tamás és Volodimir Zelenszkij

2024. április 11., csütörtök 21:34

Sulyok Tamás köztársasági elnök a Három Tenger Kezdeményezés csúcson vett részt. A Sándor-palota közleménye szerint itt egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A megbeszélésén Sulyok Tamás kijelentette: Magyarország elítéli az orosz agressziót, és továbbra is mindent megtesz az Ukrajnából menekültek megsegítéséért és a háborúban álló ország humanitárius megsegítéséért.

A Balti-tenger, a Fekete- és az Adriai-tenger között fekvő 13 ország (Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Ausztria, Horvátország, Románia, Görögország és Bulgária) részvételével minden évben megrendezik az úgynevezett Három Tenger Kezdeményezés (HTK) csúcstalálkozóját és üzleti fórumát – olvasható a Sándor-palota közleményében.

Sulyok Tamás köztársasági elnök a Vilniusban tartott csúcstalálkozón kifejezte Magyarországnak azt a korábbi szándékát és célját, hogy a közép-európai országok közötti politikai, gazdasági, infrastrukturális kapcsolatokat megerősítve a közös együttműködés révén magasabb szintre emeljék a régió versenyképességét és gazdasági érdekérvényesítő erejét Európában és a világban.

A köztársasági elnök szerint Magyarország számára kiemelten fontos a kölcsönös tiszteleten alapuló gazdasági és diplomáciai kapcsolatok továbbfejlesztése, valamint a közép- és kelet-európai országok összeköttetése. A csúcstalálkozón résztvevő államok képviselői közös nyilatkozatot is elfogadtak, és a magyar államfő több kétoldalú találkozón is részt vett a vilniusi csúcson.

„A legfontosabb cél az európai kontinens biztonsága”

Klaus Werner Johannis román elnökkel az országaik közötti kapcsolatok erősítéséről, valamint a Románia és Magyarország közötti stratégiai partnerségről egyeztetett. Sulyok Tamás gratulált Romániának a schengeni övezethez való részleges csatlakozáshoz, és kiemelte, hogy már rég teljes jogú tagnak kellene lennie az országnak, amit hazánk mindig is támogatott.

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélésén Sulyok Tamás kijelentette, hogy

Magyarország elítéli az orosz agressziót, és továbbra is mindent megtesz az Ukrajnából menekültek megsegítéséért és a háborúban álló ország humanitárius megsegítéséért.

A magyar államfő szerint meg kell állítani a háborút, így Magyarország továbbra is a mielőbbi tűzszünetben és a fenntartható, igazságos béke létrejöttében érdekelt. Sulyok Tamás hozzátette: a legfontosabb cél az európai kontinens biztonságának garantálása.

A köztársasági elnök felhívta ukrán partnere figyelmét a Kárpátalján élő magyar kisebbség szerzett jogai mielőbbi visszaállításának fontosságára és garantálására. Jogász emberként úgy véli, hogy egyszerűen vissza kell térni a korábbi állapotokhoz, és vissza kell adni a magyar kisebbséget megillető szerzett jogokat. A találkozón mindketten kifejezték elkötelezettségüket a párbeszéd és a tárgyalások folytatása mellett – írta a Sándor-palota közleményében.

Meghívta a békecsúcsra

Volodimir Zelenszkij is megosztott egy bejegyzést Sulyok Tamással való első találkozójáról. Facebook-oldalán azt írta, megvitatták a Globális Béke Csúcstalálkozó előkészületeit.

Meghívta Magyarországot a csúcstalálkozón való részvételre.

Javasolta továbbá, hogy csatlakozzanak a G7-ek Ukrajnát támogató vilniusi nyilatkozatához, és kezdjék meg a kétoldalú biztonsági megállapodás kidolgozását. „Köszönjük, hogy támogatják Ukrajna szuverenitását és területi integritását” – írta bejegyzésében az ukrán elnök.

Szlovák és lett vezetőkkel is tárgyalt

A közlemény szerint Edgars Rinkevics lett köztársasági elnökkel való egyeztetésén Sulyok Tamás kijelentette, Magyarország NATO-tagállamként megbízható szövetségese Lettországnak. A Sándor-palota közleménye szerint ennek egyik bizonyítéka, hogy a Magyar Légierő sorozatosan részt vesz a Balti Légtérrendészeti Misszióban.

A gazdasági együttműködések mellett a kulturális kapcsolatokban is új fejezetek nyílhatnak a két ország között, hiszen Magyarország kész megosztani a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat tapasztalatait Liepajával, ahol 2027-ben rendeznek ugyanilyen projektet.

A magyar államfő arra is kitért, nagyra értékeli, hogy a kétoldalú kapcsolatok problémamentesek, és az országaik álláspontjai között tapasztalható eltérő hangsúlyok ellenére mindig nyitottak a párbeszédre.

A Szlovák Köztársaság képviselőjével – Tomáa Taraba miniszterelnök-helyettessel – való egyeztetésén Sulyok Tamás úgy fogalmazott, mindkét országnak érdeke a stratégiai partneri kapcsolatok erősítése. Egyetértettek és kiálltak a Visegrádi Együttműködés erősítése mellett, amely fontos stratégiai egyeztető és együttműködési fórum. A magyar államfő megerősítette a korábbi gratuláló levelében foglaltakat, hogy hivatalba lépését követően várja Budapestre Peter Pellegrini megválasztott köztársasági elnököt – olvasható az MTI-ben megjelent közleményben.

Sulyok Tamás Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, „megerősítettük kapcsolatainkat, és elfogadtuk közös nyilatkozatunkat a litván, román, lengyel, bolgár, osztrák, észt, cseh, lett, görög, szlovák, horvát és szlovén államok képviselőivel a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóján”.

Rovatok