Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Tanács elnöke szerint egyes országok fegyvernek tekintik a migránsokat

2024. április 12., péntek 16:54

Charles Michel, az Európai Tanács (ET) elnöke pénteken a Polsat News lengyel kereskedelmi televízióban beszélt az Európai Parlament (EP) által szerdán megszavazott migrációs és menekültügyi csomagról.

Charles Michel az Európai Unió új stratégiai menetrendjét előkészítő találkozóra érkezett a lengyel fővárosba, ez alkalomból nyújtott több témára is kiterjedő interjút a lengyel hírtévének.

Az Európai Tanécs elnöke arra a kérdésre is válaszolt, a találkozón megvitatták-e, hogy Donald Tusk lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellenzi az uniós áthelyezési mechanizmus végrehajtását, amely az Európai Parlament (EP) által szerdán megszavazott migrációs és menekültügyi csomag részét képezi.

„A migrációs csomag nagyon nehéz téma, amelyet végül megszavaztunk az Európai Parlamentben” – válaszolta, hozzátéve, hogy a folyamat továbbra is tart, hiszen így működik az európai törvényhozás.

A két politikai vezetőnek abszolút igaza van. Mi viszont látjuk, hogy az unión kívüli országok a migránsokat eszközként használják fel, és hogy fegyvernek tekintik őket a hibrid támadások erősítése céljából

– fogalmazott.

Ebben az összefüggésben az ET elnöke alapvető dolognak nevezte az európai szolidaritás tanúsítását. „Vállvetve állunk ki Tusk miniszterelnök mellett, Lengyelország mellett” – húzta alá.

Hozzátette azt is, hogy az átirányításról beszélni kell, és „el kell dönteni, milyen lépéseket teszünk, amikor ilyen helyzetek fordulnak elő”, valamint „mit csinálunk a frontvonalon, amikor bizonyos államok és alanyok nemcsak Lengyelországot, hanem az Európai Unió helyzetét is destabilizálni próbálják”.

Donald Tusk szerdán kijelentette, hogy Lengyelország nem egyezik bele az európai uniós menekültátirányítási mechanizmusba.

Meglátjuk, milyen lesz a paktum végleges formája

– mondta, majd hozzátette, hogy vannak bizonyos szövetségkötési lehetőségei, ezért Lengyelországra nem vonatkozik majd a bevándorlók áthelyezése, illetve a be nem fogadásuk esetén vállalandó fizetési kötelezettség.

Rovatok