Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Unió jogszabály-módosítást hagyott jóvá a legális bevándorlás segítésére

2024. április 12., péntek 16:59

Az Európai Unió Tanácsa jogszabály-módosítást hagyott jóvá pénteken a nem uniós állampolgárok számára kiadható munkavállalási és tartózkodási engedélyekről.

Az unió jogszabály-módosítást hagyott jóvá a jogszerű bevándorlás segítésére. Az érintett jogszabály célja az Európai Unió számára nélkülözhetetlen, képzett és tehetséges munkavállalók bevonzása, valamint az unióba irányuló legális migrációval kapcsolatos hiányosságok orvoslása – számolt be az MTI.

Az uniós tanács közleménye szerint a felülvizsgált irányelv rövidebb kérelmezési eljárást ír elő, és célja az unión kívüli országból származó munkavállalók jogainak megerősítése azáltal, hogy lehetővé teszi a munkáltatóváltást, és engedélyez egy korlátozott hosszúságú munkanélküliségi időtartamot is.

A nem uniós állampolgárságú munkavállaló kérelmét benyújthatja egy nem uniós ország területéről, amennyiben érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik bármely uniós országból.

Ha egy tagállam úgy dönt, hogy kiadja az engedélyt, akkor az tartózkodási és munkavállalási engedélyként is szolgál.

Az engedélyeket a kitöltött kérelem kézhezvételétől számított három hónapon belül el kell bírálni. Ha a tagállamok úgy döntenek, hogy ellenőrzik a munkaerőpiaci helyzetet, mielőtt eldöntenék, hogy megadják-e az engedélyt – például annak felmérése érdekében, hogy szükség van-e a munkavállaló személyi profiljára –, akkor ezt is ebben a 90 napos időszakban kell elvégezni.

Az engedély birtokosai munkáltatót válthatnak. Az ilyen változásról értesíteni lehet a hatóságokat, és a tagállamok munkaerőpiaci ellenőrzést is végezhetnek. Az uniós országok előírhatnak egy olyan minimális időtartamot, amely alatt az összevont engedély birtokosa köteles az első munkáltatónál alkalmazásban maradni.

Az irányelv módosítása a kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba. A tagállamoknak két évük lesz arra, hogy átültessék nemzeti jogukba.

A migrációs paktum

Szerdán megszavazta az Európai Parlament (EP) az Európai Unió (EU) új migrációs és menedékügyi paktumát. A sokáig húzódó vita középpontjában a bevándorlóknak a határokon végezhető szűrése állt. A paktum ezen pontja azt a célt szolgálja majd, hogy már a bevándorlók érkezésekor, az unió külső határain meg lehessen állapítani azt, hogy a jelentkezők között ki a valódi menekült.

A paktum érinti a menedékjog és a migráció kezelésének minden szakaszát, kezdve az illegális bevándorlók átvilágításától az Európai Unióba érkezésükkor, a biometrikus adatok felvételén, a menedékkérelmek benyújtásának és kezelésének eljárásán, valamint annak meghatározásán keresztül, hogy melyik tagállam felelős a menedékjog iránti kérelem elbírálásáért, továbbá rendelkezik a tagállamok közötti együttműködésről, szolidaritásról és arról is, hogy miként kell kezelni a válsághelyzeteket, ideértve az illegális bevándorlók „eszközként való használatát”.

Ez a migrációs és menekültügyi törvény biztosítja, hogy hatékony európai válasz szülessen erre a kihívásra. Ennek köszönhetően nem a csempészek, hanem az európaiak döntik el, ki léphet az Európai Unió területére, és ki maradhat itt. Ez a rászorulók védelmét jelenti

– mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Rovatok