Index Vakbarát Hírportál

Franciaország tengeri flottája bevetésre indul a Földközi-tengerre

2024. április 12., péntek 13:22

Jacques Mallard ellentengernagy elmondta, hogy Olaszországgal közös hadgyakorlatot terveznek a Földközi-tengeren, amelyeket Polaris kiképzési gyakorlatnak neveznek. Ennek a lényege, hogy mindent úgy csinálnak, mintha valódi háború lenne, mert szerinte így lehet legjobban felkészülni arra, ha a helyzet élessé válik.

Jacques Mallard ellentengernagy, a francia repülőgép-hordozó harccsoport parancsnoka szerint a francia haditengerészet a rendfenntartó műveletekről a „minket elpusztítani akaró” ellenség elleni háborúra készül. Amikor az 1990-es években belépett a fegyveres erőkhöz, a francia haditengerészet fő feladatai a kábítószer-kereskedők elfogása és az illegális halászat elleni küzdelem voltak. A kiképzés a Zodiac felfújható csónakok vízre bocsátásának gyakorlásából és a bűnözők elfogásából állt.

Most a kiképzés a háborúra összpontosít, mondta Mallard.

„A tengeri harc egyre valószínűbbé válik – mondta a Politicónak. – Egy olyan világból, ahol szabadon tehettük, amit akartunk, egy olyanba megyünk át, ahol egyre rendszeresebben érezzük magunkat fenyegetve… Most más küldetésekre képezzük ki magunkat, különösen arra, amit nagy intenzitású hadviselésnek nevezünk.”

Franciaország az egyetlen uniós ország, amely nukleáris meghajtású repülőgép-hordozót üzemeltet – a Charles de Gaulle-t, amely nukleáris fegyvereket is hordoz. Ez a hajó egy szélesebb hordozó harccsoport zászlóshajója, amely nukleáris tengeralattjárókat, fregattokat és Rafale vadászrepülőgépeket is magában foglal.

A francia repülőgép-hordozó harccsoport várhatóan a következő napokban indul bevetésre a Földközi-tengeren.

Mivel Oroszország Ukrajna elleni háborúja a Fekete-tengerre is átterjedt, és az Irán által támogatott húszi lázadók könyörtelenül támadnak hadihajókat és kereskedelmi hajókat a Vörös-tengeren, a nyugati haditengerészetnek alkalmazkodnia kell egy új környezethez, amelyben „egyre gátlástalanabb versenytársak vannak” – mondta Mallard.

Ez az a pont, ahol egy kicsit agresszívebbé válunk, vagy legalábbis felkészülünk rá

– folytatta az ellentengernagy.

Miről is van szó?

A tengerészek gyakorolják a harcot „valaki ellen, aki el akar minket pusztítani. Nem valaki ellen, aki illegális kereskedelemmel akar foglalkozni, nem valaki ellen, aki halat akar lopni, nem valaki ellen, aki figyelni vagy megfigyelni akar minket: valaki ellen, aki el akar pusztítani minket” – mondta.

2021-ben a francia haditengerészet új Polaris kiképzési gyakorlatot vezetett be, amely egy tengeri csatát szimulál. Az elképzelés lényege, hogy a legénységeket és a hajókat olyan szabad folyású harci helyzetekbe helyezik, amelyek „felszabadítják az összes szabályt, hogy a tengerészek és a harcosok fantáziáját fejlesszék”.

Kicsit kockázatosabb, de nagyon hasznos a taktikai gondolkodás gátlásainak feloldásához

– mondta Mallard. Tavasszal a francia haditengerészet Polaris-gyakorlatot hajt végre az olasz flottával. Bár Franciaország nagy intenzitású tengeri hadviselésre készül, Párizs nem tekinti Kínát közvetlen fenyegetésnek, az Egyesült Államok viszont igen.

Kínának „meglehetősen korlátozó elképzelése” van a hajózás szabadságáról, és úgy döntött, hogy erőfeszítéseit a Dél-kínai-tenger ellenőrzésére összpontosítja – mondta Mallard, hozzátéve, hogy francia diplomaták és politikusok rendszeresen felhívják a figyelmet Kína azon kísérleteire, hogy „destabilizálja az Egyesült Államok vezette világrendet”.

De Franciaország nem a kétpólusú logikában helyezkedik el

– mondta.

„Amíg a kínaiak nem szállták meg Réunion szigetét, vagy nem döntöttek úgy, hogy kirúgnak minket Mayotte szigetéről, addig nincs okunk arra, hogy a kínaiakat fő ellenfelünknek tekintsük” – mondta, utalva a francia indiai-óceáni szigetterületekre.

Rovatok