Index Vakbarát Hírportál

Washington folyamatosan végzi az előkészületeket egy Izrael elleni iráni támadás miatt

2024. április 12., péntek 21:01

Izrael és az Egyesült Államok már az előkészületeket végzi az esetleges iráni támadás előtt. Miután április 1-jén a szíriai iráni nagykövetség épületét feltehetően izraeli bombatalálatok érték, az egész világ arra vár, hogy mikor érkezik Irán bosszúja egy Izrael elleni támadás keretében. Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter szerint felkészültek a támadásra, és tudják, hogy számíthatnak Washington támogatására. Eközben a német Lufthansa légitársaság hosszú mérlegelést követően minden teheráni járatát törölte. Mindemellett Izraelnek nem csak az iráni csapásra való felkészüléssel kell megbirkóznia, ugyanis egy újságírókat ért támadást követően hatalmas nemzetközi felháborodás zúdul rá.

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter és Erik Kurilla, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának parancsnoka az Izrael elleni lehetséges iráni támadás előkészületeiről tárgyalt pénteken – áll Gallant hivatalának közleményében.

A tárgyalás hangulatát végig a barátság szelleme hatotta át – számolt be a CNN. A találkozót követően az izraeli védelmi miniszter megköszönte az Egyesült Államok Izraelnek nyújtott támogatását, Gallan Kurillát pedig Izrael igaz barátjának nevezte.

Ellenségeink azt hiszik, hogy elszakíthatják egymástól Izraelt és az Egyesült Államokat, de ennek az ellenkezője igaz: összehoznak minket és erősítik kapcsolatainkat. Vállt vállnak vetve állunk

– tette hozzá Gallant.

A védelmi miniszter kijelentette, hogy Izrael felkészült arra, hogy megvédje magát a földön és a levegőben is, és a partnereivel szoros együttműködésben fog válaszolni a támadásra.

Amerika már az előkészületeket végzi

Egy védelmi tisztviselő szerint az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma további eszközöket helyez át a közel-keleti régióba, miközben Izrael és az Egyesült Államok egy esetleges iráni támadásra készül az ország és az izraeli létesítmények ellen.

A tisztviselő szerint a lépés célja a regionális elrettentő erőfeszítések megerősítése és az amerikai erők védelmének növelése.

A Pentagon kifejezetten azon dolgozik, hogy megerősítse az Irakban és Szíriában állomásozó amerikai csapatok légvédelmét, miután október és február között több mint 100 alkalommal támadtak őket az Irán által támogatott katonai erők.

Januárban három amerikai katona vesztette életét, amikor egy drón átjutott az amerikai légvédelmen a Tower 22 jordániai bázison. Az Egyesült Államok nem számít arra, hogy Irán vagy meghatalmazottjai megtámadják az amerikai erőket, mindenesetre áthelyezik az eszközöket.

A Lufthansa felfüggesztette teheráni járatait

Eközben a Lufthansa német légitársaság pénteken bejelentette, hogy április 18-ig meghosszabbította a Teheránba tartó és onnan induló járatainak felfüggesztését, s ez idő alatt az iráni légteret egyáltalán nem fogja használni – írja a Reuters.

A légitársaság szerint a döntést a kormány biztonsági értékelései és saját információi alapján végzett gondos mérlegelés után hozták meg. A Lufthansa először múlt hétvégén jelentette be, hogy törölte a Frankfurtból Teheránba tartó járatát, hogy a legénység elkerülje az éjszakai landolást.

A közel-keleti országok és az Egyesült Államok április 1-je óta készült Irán megtorló támadására, miután a szíriai iráni nagykövetség épületét feltehetően izraeli harci gépek bombázták. A Lufthansa és leányvállalata, az Austrian Airlines az egyedüli nyugati légitársaságok, amelyek Teheránba repülnek. Az úti célt elsősorban a török és közel-keleti légitársaságok szolgálják ki.

Egyre több újságíró hal meg

Még el sem múlt a World Central Kitchen nevű civil szervezet hét dolgozója halálát okozó támadás miatti nemzetközi felháborodás, most újabb kritikákkal nézhet szembe a közel-keleti ország.

Több újságíró és legalább egy ember sérült meg, miután az izraeli erők pénteken körülvették és megtámadták a Gáza középső részén található Nuseirat menekülttábort.

A török állami műsorszolgáltató, a TRT azzal vádolja az izraeli erőket, hogy célzott támadást indítottak az újságírók ellen. A támadásban a TRT Arabi operatőrje, Sami Shehada elvesztette a lábát, Sami Barhoum tudósító pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. A sérültek között van Mohammad Al-Sawalhi, a CNN munkatársa is.

A TRT közleménye a támadást a médiaszakemberek elleni szándékos támadásnak nevezte, ugyanis a „PRESS”, azaz sajtó felirat egyértelműen jelölte kilétüket. A közlemény szerint a támadás a gázai újságírók elleni erőszak szélesebb mintájának része.

Az újságírók védelmével foglalkozó bizottság előzetes adatai szerint péntekig legalább 95 médiamunkás vesztette életét a háborúról való tudósítás közben.

Sami Shehada elmondása szerint teljesen biztonságos helyen forgattak, ráadásul a kabát és a védősisak mellett az autó is egyértelműen jelezte, hogy médiamunkások. Úgy látja, hogy egyértelműen ők voltak az izraeli támadás célpontja.

Még az sem akadályoz meg a munkában, ha mankóval kell járnom. Az egész világnak megmutatom az izraeli megszállás civilek emberek és újságírók elleni bűneit. Én is közéjük tartozom, és akkor sem teszem le a kamerát, ha meghalok

– mondta Al-Sawalhinak.

A CNN megkereste az Izraeli Védelmi Erőket is, hogy kommentálják a támadást, de állításuk szerint az újságírók támadtak a tábor ellen.

Rovatok