Index Vakbarát Hírportál

Egy afrikai országban felfüggesztették a politikai pártok tevékenységét

2024. április 12., péntek 06:09

Mali katonai vezetése azonnali hatállyal felfüggesztette az ország összes politikai pártjának tevékenységét.

Az intézkedést szerda éjjel „a közrendet érintő okok miatt” vezették be „az ország újjászervezéséig” – áll a rendeletben. Az ellenzéki pártok koalíciója társadalmi szervezetekkel kiegészülve csaknem két hete demokratikus választásokat sürgetett az országban.

A demokratikus átmenetről szóló megállapodás szerint a voksolást 2022. február 27-én rendezték volna, de a 2021 májusában végrehajtott katonai puccs után hatalomra került katonai kormányzat vezetője, Assimi Goita elhalasztotta a választást.

Az MTI beszámolója szerint a junta a 2023. szeptemberi, több mint hatvan halálos áldozatot követelő iszlamista támadások után határozatlan időre, „technikai okokra” hivatkozva újból elhalasztotta a választást.

Az ENSZ 2023 végén fejezte be mali békefenntartó misszióját (MINUSMA) a bamakói kormány rendelkezésének és az ENSZ Biztonsági Tanácsa döntésének megfelelően. A biztonsági helyzet azóta egyre csak romlik. Az al-Kaidával és az Iszlám Állammal szövetségben álló terrorista csoportok egyre több területet foglalnak el Maliban és a szomszédos országokban.

Rovatok