Index Vakbarát Hírportál

Egy norvég településen azt akarják, hogy 26 órából álljon a nap

2024. április 12., péntek 14:41

Norvégia északkeleti csücskében elhelyezkedő városának lakosai ennek érdekében már az Európai Bizottsághoz fordultak. Vadso polgármestere szerint ezzel több idő jutna a családtagoknak egymásra.

A projektnek a MOREtime, azaz több idő nevet adták, és azt állítják, hogy ez az Északi-sark és az orosz határ közelében város lakosainak életviteléhez igazodna. Vadso polgármestere, Wenche Pedersen úgy véli, a 26 órás nap előnyeit többen látnák meg, így többen is telepednének le náluk.

Ha az Európai Bizottság jóváhagyja kérésüket, akkor egy külön 26 órás időzónát kellene létrehozniuk. Ennek gyakorlati alkalmazását maguk a kérvényezők sem dolgozták ki.

Bevallom, nem sokat gondolkoztam ezen, mivel kétlem, hogy elfogadják ezt, gondolom 12-ről 13-ra váltana az óra, aztán meglátjuk

– fogalmazott a polgármester a Politicónak.

Az Európai Bizottság egyik képviselője az ügyben úgy nyilatkozott, hogy ilyen kérésekkel azért sem foglalkoznak, mert minden országnak saját hatásköre az időzóna. 

Az „akciózóna” területen élőknek ezzel több idejük lenne halászatra, vadászni, illetve bármilyen szabadidős tevékenységre. Ettől azt remélnék, hogy a fiatalok számára vonzóbb lenne itt élni, ami népességnövekedéshez vezetne. Pedersen szerint a napi két óra nyereséggel le lehetne számolni a rohanó életformával, nem kellene többé a busz után, vagy a munkába sietni.

Az ukrajnai háború kitörése óta Oroszország közelsége miatt kritikus pontnak tartják a város népességfogyásának megoldását, ennek megállítására néha extrém ötletekkel állnak elő. 

Rovatok