Index Vakbarát Hírportál

Észak-Koreába látogatott a kínai parlament elnöke

2024. április 13., szombat 20:43

Észak-Koreába látogatott Csao Lö-csi, a kínai parlament elnöke, tárgyalt Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel is, és tolmácsolta Peking azon szándékát, hogy mélyítsék tovább a két ország közötti kapcsolatokat és az együttműködést – számolt be a kínai állami média szombaton.

Csao – aki csütörtöktől háromnapos látogatást tett a szomszédos országban – 2018 óta a legmagasabb rangú kínai tisztségviselő, aki Phenjanba látogatott. Akkor Li Csan-su, a Kínai Népköztársaság Országos Népi Gyűlése Állandó Bizottságának elnöke részt vett Észak-Korea megalapításának 70. évfordulóján.

„Nem számít, miként változik a nemzetközi helyzet, a Kína és Észak-Korea közötti hagyományos barátság, amelyet a két ország idősebb vezetői alakítottak ki és ápoltak, mélyen gyökerező és erős marad a jövőben is” – mondta beszédében Csao.

A parlament elnöke a „kínai–észak-koreai barátság évének” megnyitóünnepségén elmondott beszédében emlékeztetett arra, hogy a két ország legfelsőbb vezetői az elmúlt években többször is találkoztak.

A diplomáciai kapcsolatok 75 évvel ezelőtti kialakítása óta Kína és Észak-Korea „jó szomszédok voltak, együtt küzdöttek, sorsuk és fejlődésük összefonódott” – idézte Csao szavait a Hszinhua kínai hírügynökség.

Csao Lö-csi az észak-koreai legfelsőbb népi gyűlés elnökségének vezetőjével, Cso Rjong Hével azt is megvitatta, hogyan lehet konkrét lépésekkel előmozdítani a csereprogramokat és az együttműködést az összes területen – jelentette az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA.

A két ország között a koronavírus-járvány idején bevezetett korlátozások miatti többéves szünet után tavaly állították vissza a magas szintű személyes kapcsolattartást. Hszi Csin-ping kínai elnök novemberben azt hangsúlyozta, hogy együttműködnek Észak-Koreával a regionális és globális béke, stabilitás és jólét érdekében, az év elején pedig a két vezető – egyebek között a diplomáciai kapcsolatfelvétel évfordulójának apropóján – szorosabb kapcsolatokat ígért a két ország között.

Rovatok