Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin állítólag újraindítaná a front közelében található ukrán erőművet

2024. április 13., szombat 14:39

A The Wall Street Journal című lap úgy értesült: Vlagyimir Putyin orosz elnök jelezte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (IAEA), hogy újra akarják indítani a Kelet-Ukrajnában orosz irányítás alatt lévő zaporizzsjai atomerőművet.

A hat reaktorból álló atomerőmű 2022 szeptembere óta nem üzemel, miután a mostani helyzetben veszélyes lehetne a működtetése. Oroszország most mégis újraindítaná azt, legalább részben.

 A WSJ információi szerint először az ügynökség helyi megfigyelői jelentették, hogy

az orosz fél legalább az egyik reaktort újra akarja indítani az idén. 

A megfigyelők jelentése után Rafael Grossi, az ügynökség vezetője márciusban személyesen is találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A WSJ szerint Grossi akkor meg is kérdezte az orosz elnököt, hogy tényleg újra akarják-e indítani az erőművet, mire Putyin azt mondta, hogy igen – de azt nem árulta el, hogy mikor.

EGY, A LAPNAK NYILATKOZÓ EURÓPAI DIPLOMATA VISZONT ELmondta, hogy az oroszok esetleg egy történelmi évfordulóra időzíthetik a lépést. 

Szerinte az orosz fél célja az lehet, hogy az erőművet decemberben, a létesítménynek a Szovjetunió elektromos hálózatához való csatlakoztatásának 40. évfordulóján helyezzék üzembe ismét.

Nem tudnák biztonságosan üzemeltetni

A The Wall Street Journalnek nyilatkozott a zaporizzsjai atomerőmű több dolgozója is, akik elmondták: az orosz félnek nincs elég szakembere ahhoz, hogy biztonságosan működtessék az atomerőművet.

Ugyanezen az állásponton volt Morgan D. Libby nukleáris felügyeleti szakértő, aki azt mondta: „Nem lehet csak úgy, az utcáról szerezni ehhez embereket és megmondani nekik, hogyan kell működtetni egy erőművet. Szerintem csak áltatják magukat, hogy elegendő emberük van egy egység működtetéséhez”. De ettől függetlenül is elmondható, hogy 

ha csak az egyik reaktort is beüzemelnék egy aktív hadműveleti zónában, az súlyos kockázatokat jelenthetne.

Mint a lap megjegyzi, még a leállított atomerőművel kapcsolatban is aggályok merültek fel a közelmúltban: az atomenergia-ügynökség csütörtökön Bécsben tartott egy rendkívüli ülést is azok miatt a dróntámadások miatt, amelyek állítólag az erőművet érték a közelmúltban.

Az ukrajnai háború fejleményeit szombaton is percről percre követjük ebben a cikkünkben. 

Rovatok