Index Vakbarát Hírportál

Videón, ahogy az Iszlám Forradalmi Gárda elfoglal egy izraeli kötődésű hajót

2024. április 13., szombat 13:30

Helikopterről ereszkedtek az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) tagjai egy portugál zászló alatt közlekedő, izraeli kötődésű konténerszállító hajóra a Hormuzi-szorosnál, és elfoglalták azt. Eközben Európában is bezártak egy teheráni nagykövetséget Irán válaszcsapásától tartva.

Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda elfoglalt egy izraeli kötődésű hajót a Hormuzi-szoros közelében – közölte a The Times of Israel

A videón az látható, amint kommandósok helikopterről ugranak a portugál zászló alatt közlekedő MSC Aries nevű hajóra az Ománi-öbölben, az egyesült arab emírségekbeli Fudzsejra kikötője előtt. A kommandósok a hajó fedélzetén álló konténerhalomra ereszkedtek le.

A felvétel alapján azonosított támadást a közel-keleti védelmi tisztviselők Iránnak tulajdonítják. A helikopterről megállapították, hogy megegyezik azzal az Iszlám Forradalmi Gárda által használt helikopterrel, amelyet a múltban hasonló támadások alkalmával használt a milícia. 

Irán nem ismerte el, hogy elfoglalta a hajót. Az érintett jármű valószínűleg a portugál zászló alatt közlekedő MSC Aries, a londoni székhelyű Zodiac Maritime egyik konténerszállító hajója. A Zodiac Maritime az izraeli milliárdos, Eyal Ofer Zodiac-csoportjának része. A vállalat nem nyilatkozott a lapnak. 

A konténerszállító hajót utoljára pénteken észlelték Dubajnál, a Hormuzi-szoros felé tartva. A hajó kikapcsolta a nyomkövető adatait, ami a térségen áthaladó, izraeli kötődésű hajók esetében megszokott. A videón látható akció azonban korántsem az. A kommandósok a hajó fedélzetén álló konténerhalomra ereszkedtek le. Hallatszik, amint a hajó legénységéből valaki azt kiáltja:

Ne gyere ki!,

majd további kommandósok ereszkednek a fedélzetre, köztük az egyik jól láthatóan a fedőtüzet biztosítja. 

Európában is tartanak Teherán válaszlépésétől

Mint arról beszámoltunk, Izrael közvetlen támadásra számít Iránból az ország déli vagy északi része ellen. Az izraeli hadsereg jelentése szerint amerikai és izraeli tisztviselők az elmúlt néhány napban kapcsolatba léptek egymással, miközben az április 1-jei damaszkuszi légicsapás miatt Teherán lehetséges válaszára készülnek. 

Az Izraelnek tulajdonított, az iráni konzulátus épületét sújtó damaszkuszi légicsapásban életét vesztette két iráni tábornok és az iráni Iszlám Forradalmi Gárda több más tisztje. A Bloomberg szerint Irán nagy pontosságú rakétákkal és drónokkal indíthat csapásokat Izrael katonai és kormányzati létesítményei ellen, miután Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője megismételte fenyegetését, miszerint Izraelt meg kell büntetni. Ezzel párhuzamosan Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok mindent megtesz Izrael biztonságának védelme érdekében.

Hollandia is Irán támadásától tart,

ezért vasárnaptól elővigyázatosságból bezárja teheráni nagykövetségét. 

A külügyi tárca közölte: vasárnap döntenek arról, hogy a nagykövetség hétfőn újra kinyit-e.

A The Wall Street Journal korábban arról írt, hogy az Amerikai Egyesült Államok hadihajókat vezényelt a térségbe Izrael és a térségben állomásozó amerikai erők védelmére, remélve, hogy ezzel megakadályozhatnak egy közvetlen támadást. Szakértők szerint Irán a csapásokhoz több mint 100 drónt és több tucat rakétát használhat majd fel, amelyeket az országon belüli katonai célpontok ellen vethet be.

Időközben az utóbbi órákban több összecsapás is történt már Izrael és a libanoni Hezbollah közt.

Rovatok