Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter szerint Szerbia sokkal fontosabb partner, mint Koszovó

2024. április 13., szombat 18:39

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerb kollégájával folytatott beszélgetése alkalmával leszögezte, hogy Magyarország mindent elkövet Szerbia európai integrációs folyamatának felgyorsítása érdekében, míg Koszovó hasonló lépéseit nem fogja támogatni. Szijjártó szerint az ENSZ-ben sem fogunk támogatni olyan javaslatot, amely nyugat-balkáni konfliktust okozna vagy mélyítene.

Magyarország mindent megtesz Szerbia európai uniós integrációs folyamatának felgyorsítása érdekében – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán, miután telefonon egyeztetett Ivica Dacsics szerb külügyminiszterrel, ügyvivő miniszterelnökkel.

A magyar külügyminiszter ismertetése szerint mindketten a Nyugat-Balkán békéjében és stabilitásában érdekeltek, ebben a tekintetben Magyarország Szerbiát tekinti kulcsországnak a régióban.

Ezért is teszünk meg mindent Szerbia európai uniós integrációs folyamatának felgyorsítása érdekében

– mondta a magyar külügyminiszter.

Magyarország érdekelt a Belgrád–Pristina-párbeszéd sikerében, ugyanakkor úgy látja, Koszovó folyamatos szándéka a nemzetközi szervezetekbe való felvételre nem segíti ezt a folyamatot – írta Szijjártó Péter.

Jelezte: ismét megerősítette kollégájának, hogy Magyarország nem támogatja Koszovó tagfelvételi kérelmeit a nemzetközi szervezetekbe mindaddig, amíg a Belgrád–Pristina-viszonyrendszer nyugvópontra nem jut.

Magyarország ezért nemmel fog szavazni az Európa Tanács Miniszteri Bizottságában Koszovó ET-tagságát illetően, „és az ENSZ-ben sem fogunk támogatni semmilyen olyan javaslatot, ami a nyugat-balkáni nemzetek közötti feszültségek további kiélezését vonná maga után” – szögezte le a magyar külügyminiszter.

Rovatok