Index Vakbarát Hírportál

Újabb medvetámadás Szlovákiában, két súlyos sérült is van

2024. április 14., vasárnap 20:13

Egyre szaporodnak a medvetámadások Szlovákiában, vasárnap két túrázót sebesített meg súlyosan egy állat. A túrázók állítólag letértek a kijelölt útvonalról, a támadás után pedig mentőhelikopterrel kellett őket kórházba szállítani. Az elszaporodó támadások miatt a szlovák parlament a medvék kilövési engedélyének enyhítését tervezgeti.

Barnamedve támadt vasárnap két túrázóra a szlovákiai Polyána hegység természetvédelmi területén – közölte a SOPSR állami természetvédő szervezet szóvivője. Az illetékes a TASR szlovák hírügynökségnek elmondta, hogy a két férfi lakott területen kívül letért a kijelölt túraösvényről.

Arcukon, kezükön, illetve lábukon szerzett sérülésekkel szállították őket helikopteren Besztercebánya kórházába

– nyilatkozta a szóvivő.

A szlovák mentőszolgálat később a Facebookon tette közzé, hogy a 49 és 39 éves férfiak eszméletüknél voltak szállítás közben. A besztercebányai kórház szerint az idősebb férfi több súlyos sérülést szenvedett, elsősorban az arcát kellett műteni. A fiatalabb férfi egy kevésbé súlyos vállsérüléssel úszta meg a támadást.

Hivatalos adatok szerint Szlovákiában mintegy 1200 medve él a vadonban. Az emberek és a medvék együttélése ugyanakkor politikai kérdéssé is vált Szlovákiában. A jelenlegi pozsonyi kormány jelentős mértékben enyhíteni akarja a medvék kilövésének szigorú feltételeit.

Ahogy arról beszámoltunk, egyre szaporodnak a medvetámadások Szlovákiában, pár héttel ezelőtt Lipótszentmiklóson egy medve megtámadott két embert, egy nőt megölt, egy férfi épségben került elő. Másnapra már ötre nőtt a megtámadott emberek száma, majd jó tíz nappal később kilőtték a medvét. Április elején viszont újabb két medvetámadást jelentettek, amellyel idén már 9-re emelkedett a támadások száma, míg 2023-ban mindössze 12 ilyenről számoltak be.

Rovatok