Index Vakbarát Hírportál

Irán behívatta a brit, a francia és a német nagykövetet

2024. április 14., vasárnap 15:49

Az iráni külügyminisztérium vasárnap behívatta Nagy-Britannia, Franciaország és Németország nagykövetét, hogy megkérdőjelezze az országaik általa „felelőtlennek nevezett álláspontját” Teherán Izraelre mért megtorló csapásaival kapcsolatban − jelentette a félhivatalos iráni Munkás Hírügynökség.

A három európai ország elítélte Irán Izrael elleni drón- és rakétatámadásait, amelyek szombatról vasárnapra virradó éjszaka történtek, és amelyek megtorlásul szolgáltak az Irán szíriai konzulátusa ellen április 1-jén végrehajtott izraeli légicsapásra − közölte az MTI. 

Az iráni külügyminisztérium Nyugat-Európáért felelős igazgatója „kettős mércével” vádolta a három országot, mivel azok a hónap elején ellenezték az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy orosz tervezetű nyilatkozatát, amely elítélte volna Izrael támadását Irán szíriai konzulátusának épülete ellen.

Irán katonai akciója a cionista rezsim (Izrael) bázisai ellen jól illeszkedik az ENSZ Alapokmányának 51. cikkében rögzített, jogos védelemhez való jog kereteibe, és válaszul szolgált egy sor bűncselekményre, köztük a szíriai diplomáciai épületegyüttes elleni legutóbbi támadásra

− tette hozzá a tisztviselő.

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter az X közösségi oldalán azt írta: Iránnak nem áll szándékában meghosszabbítani „védelmi műveleteit”, de nem fog habozni, hogy megvédje törvényes érdekeit minden új agresszióval szemben.

A jordániai miniszterelnök, Biser Haszavni vasárnap azt mondta, hogy bármilyen eszkaláció a térségben „veszélyes utakhoz” vezetne, és hangsúlyozta, hogy minden félnek csökkentenie kell az feszültséget.

A kabinethez intézett megjegyzéseiben Haszavni kijelentette, hogy az ország fegyveres erői szembeszállnak bármelyik fél minden olyan kísérletével, amely a királyság biztonságára nézve veszélyt jelent.

Jordánia, az Egyesült Államok hűséges szövetségesének légvédelme több tucat iráni drónt és rakétát fogott el és semmisített meg, amelyek az ország légtere felett repültek izraeli célpontok irányába − közölték biztonsági források.

Rovatok