Index Vakbarát Hírportál

Szerbia csatlakozna az ENSZ Biztonsági Tanácsához

2024. április 15., hétfő 07:06

Alekszandar Vucsics szerb elnöknél olyannyira kiverte a biztosítékot, hogy az ENSZ Közgyűlése napirendre vette a srebrenicai népirtás emléknapját, hogy bejelentete, amennyiben a Közgyűlés 193 állama megszavazza a határozatot, abban az esetben országa még aznap bejelenti csatlakozási szándékát az ENSZ Biztonsági Tanácsába. Szerinte erre azért van szükség, hogy Szerbiának lehetősége nyíljon a szerbek ellen elkövetett népirtásokat hangoztatni, s azokról ugyancsak határozatokat fogadjon el az ENSZ.

Alekszandar Vucsics szerb elnök kijelentette, hogy amennyiben az ENSZ Közgyűlése elfogadja a srebrenicai népirtásról szóló határozatot, Szerbia még aznap jelölteti magát az ENSZ Biztonsági Tanácsába (BT) nem állandó tagként – írja a Szabad Magyar Szó.

A szerb államfő felháborodását az váltotta ki, hogy májusban az ENSZ Közgyűlése elé terjesztik az ENSZ határozattervezetét, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtás elmélkedésének és emlékének nemzetközi napjává nyilvánítja, májusban pedig meg is szavazhatja az az ENSZ Közgyűlésének 193 tagállama.

Vucsics bejelentette, hogy amennyiben az ENSZ BT elfogadja a Srebrenica-határozatot, Szerbia pedig tagjává válik az ENSZ BT-nek, minden évben javasolni fogja, hogy a nemzetközi szervezet fogadjon el határozatot a Kragujevacon, Kraljevóban, Jajinciben és Jasenovacon elkövetett népirtásról, ugyanakkor ő nem fogja felemlegetni, hogy ezekért a genocídiumokért ki a felelős.

Nem fogjuk emlegetni a németeket, de határozati javaslatokat fogunk előterjeszteni a Szerbia területén, a Kragujevacon, Kraljevóban, Jajinciben elkövetett népirtás miatt. Hogy ezeket ki követte el, bárki kikövetkeztetheti. Nem támadunk senkit, ez civilizációs érték, van, ahol 90-szer többen vesztették életüket, mint Srebrenicában

– mondta a szerb elnök. Ezzel kapcsolatban azt is bejelentette, hogy különmegbízottjaként Vuk Jeremic hétfőn átadja a szerb államfő levelét az ENSZ főtitkárának.

A végsőkig küzdeni fogunk, kicsi az esélye, hogy győzzünk, de az eredmény meglepő lesz, amikor kiderül, hogy a világ szabadságszerető népei mekkora ellenállást képesek kifejteni, hogy Szerbia zászlaja mennyire népszerű a szabadságszerető embereknél, s hogy az emberek többé nem akarják homokba dugni a fejüket

– fejtette ki Vucsics.

Vucsics szerint amennyiben jelölteti magát, Szerbia meggyőző fölénnyel győzi le a két, kelet-európai NATO-tagállamot, amelyek korábban jelezték, hogy ugyancsak pályáznak a BT nem állandó tagjának tisztségére.

Rovatok